Пневмонията

54
Пневмонията

Децата са сред най-застрашените

Зачестяват случаите на заболелите от пневмония деца в София, а наскоро в Благоевград отчетоха бум на респраторните заболявания сред децата, след като детското отделение в болницата беше препълнено. "Това е обичайно за този сезон и съвсем логично се повишава вирусната заболяваемост в зимните месеци", каза пред ТВ7 д-р Наталия Стоева, началник-отделение "Пулмология" в болница "Токуда".

"Не винаги това възпаление се открива толкова лесно. Понякога симптомите са доста скрити, особено при възрастни или болни хора", добави Наталия Стоева. Съветът й е да се проследяват пациенти с висока температура или други симптоми на грип.

Неизлекувана инфекция може да премине в пневмония много бързо, понякога за часове, а основният начин на лечение си остават антибиотиците. Най-застрашената група пациенти са децата и възрастните.

"Малко сме закъснели с противогрипната ваксинация, което е един от начините да се предпазим от пневмонии", добави д-р Стоева. Превантивни мерки според нея са ограничаване на контактите до социалния минимум, избягване не стреса, натоварването и нездравословния живот.Добави коментар