Пневмонията убива по едно дете под 5 години на всеки 39 секунди

97
Пневмонията убива по едно дете под 5 години на всеки 39 секунди

Тази остра респираторна инфекция е отнела живота на над 800 000 деца под 5-годишна възраст миналата година

Пневмонията е предизвикала смъртта на едно дете под 5-годишна възраст на всеки 39 секунди миналата година, т.е. причинила по-голяма детска смъртност, в сравнение с която е да било друга инфекция, предупредиха няколко организации и УНИЦЕФ, цитирани от ТАСС и Франс прес. На 12 ноември беше Световният ден за борба с пневмонията, предаде БТА.

"Тази остра респираторна инфекция е отнела живота на над 800 000 деца под 5-годишна възраст миналата година", се казва в съвместно комюнике на УНИЦЕФ и 5 организации, сред които неправителствената "Спасете децата". "Повечето от въпросните смъртни случаи са свързани с деца под двегодишна възраст, а почти 153 000 смъртни случая - с едномесечни бебета." В комюникето се призовава да се вземат глобални мерки срещу пневмонията.

Тя може да бъде причинена от бактерии, вируси или микроскопични гъбички. При пневмония алвеолите на белите дробове се изпълват с гной и течности, които затрудняват дишането. Според данни на Световната здравна организация пневмонията е виновна за 15% от смъртните случаи сред децата под 5-годишна възраст в света.

"Това е забравена глобална епидемия, срещу която трябва да има спешен международен отговор. Милиони деца умират поради липса на ваксини, антибиотици и лечение с кислород (кислородни терапии)", прецени Кевин Уоткинс от организацията "Спасете децата". Над половината от дължащите се на пневмония детски смъртни случаи са регистрирани в 5 страни - Нигерия, Индия, Пакистан, ДР Конго и Етиопия.

Добави коментар