Плъзна фалшив грип

341
Плъзна фалшив грип

Захлаждането докара бум на паравируси

Бум на фалшив грип има в страната. Със захлаждането на времето опашките от кихащи, кашлящи и с висока температура хора набъбнаха. Заболяването, което прилича много на инфлуенцата, е причинено от пара-, адено- и риновируси, съобщиха от Районната здравна инспекция в София. Лекарите инфекционисти в страната са регистрирали над 1000 случая в последните дни. Само в София те са 246 за пет дни.

Броят на засегнатите е много по-голям, но не всички са регистрирани, тъй като болните първо пробват със самолечение и отиват при своя личен лекар едва след като се уверят, че не могат да се справят сами със заразата.

Пара-, риновирусите и аденовирусите, които ни мъчат в момента, ще се разпространят още повече в края на седмицата, когато се очаква температурите да паднат до 20 градуса. Това прогнозираха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. На пръв поглед те изглеждат безобидни, но удрят в ушите, довеждат до тежки бактериални инфекции и дори провокират пневмонии, ако не се лекуват навреме, предупреди специалистът.

Независимо че фалшивият грип, причинен от пара-, адено- и риновируси, протича значително по-леко от зимния грип и не е смъртоносен, често пъти протича тежко. Висока температура и отпадналост освен хрема, кашлица и втрисания са сигурните признаци за заразата, пише вестник "Монитор".

Взимайте прахчета срещу тежки настинки, повече витамини и минимум литър и половина чай на ден веднага щом усетите неразположение. Ако обаче сте закъснели и заразата не е отминала след 48 часа, не отлагайте прегледа при лекар, посъветва д-р Атанас Пелтеков от сдружението. Според него най-сигурният начин да не се разболяваме е да спазваме добра лична хигиена и да наблегнем на витамините.Добави коментар