Пийте лекарствата с вода

91
Пийте лекарствата с вода

Взаимодействието им с други напитки може да е опасно

Много хора с болежки поглъщат хапчетата с каквото имат под ръка - кока кола, натурален сок, газирана вода и какво ли още не. Това обаче е абсолютно вредно! Лекарствата трябва да се приемат предимно с чешмяна вода, съветва woman.bg.

Много изследвания са посветени на това как си взаимодействат лекарствата и различните напитки. Оказва се, че някои от тях дори могат да предизвикат нежелани странични ефекти.

Така например сокът от грейпфрут се съчетава изключително лошо с медикаментите. В никакъв случай той не трябва да се употребява в комбинация с лекарства за сърдечно-съдови заболявания. Сокът не трябва да се употребява и от жени, които използват противозачатъчни таблетки и от хора, които пият антидепресанти.

Най-голяма опасност обаче представлява комбинация между сок от грейпфрут с хиполипидемични препарати, които помагат за контрол над диабета. Докато черният дроб е зает с разбора на съставните части на сока, лекарствата циркулират по организма.

Тяхната концентрация в кръвта нараства, достигайки това опасно ниво, когато веднага могат да се появят странични ефекти - поражение на мускулите и остра бъбречна недостатъчност.

Разбира се, всяко правило си има свое изключение. Съществуват лекарства, които трябва да се приемат не с вода, а с друга напитка. Това обаче трябва да е уточнено в листовката.

Еритромицинът, например, трябва да се приема с минерална вода или мляко.Добави коментар