Пик на летните вируси

107
Пик на летните вируси

Особено по морето

В пиковия месец на летните вируси всеки ден десетки туристи по Черноморието търсят лекарска помощ. Стотици обаче остават извън статистиката, защото избират да се самолекуват. Чревните заболявания протичат със стомашно разстройство, температура и отпадналост.

Приморско е сред най-масовите курорти у нас. Всяка година там почиват повече от 100 000 души.

Доктор Табакова е един от двамата общопрактикуващи лекари в града. В най-натоварените летни дни през кабинета й минават по 50 души. Немалка част от тях се оплакват от диария, температура и отпадналост.

Не е съгласна, че летните вируси трябва да се свърват с чистотата на морето, както и с водата, която тече от чешмите на родните курорти:

„Специално за това, категорично мога да заявя, че от водата, която пием в Приморско, няма как да се заразя с вирус. Ние лично си я пием, без да имаме проблеми”, посочва лекарката, цитирана от bTV.

Каква е тогава причината за бума на чревните разстройства?

„През лятото се съчетават редица фактори. Лошата хигиена, която е перманентна, високи температури, пътувания, курорти, смяна на обичайния ритъм на живот, което също допринася в някаква степен, и в резултат - ние всяко лято имаме повишаване на чревните инфекции”, обяснява проф. Мира Кожухарова.

Очаква се пикът на летните вируси да е в края на август. През есента пък ни очаква увеличение на разпространението на хепатит А, който се предава по същия начин.

От началото на август около 150 души са заболелите, като се отчита завишаване на броя на заразените, съобщи д-р Даниела Георгиева от РЗИ – Бургас. За да не попаднете сред тях, тя съветва да се спазва добра лична хигиена. При първи симптоми потърсете лекарска помощ.Добави коментар