Петгодишни с хипертония

73
Петгодишни с хипертония

5% от българчетата са с високо кръвно

5 на сто от децата в България са с високо кръвно. Всеки трети българин страда от хипертония. Причините са нездравословно хранене и липсата на физическа активност.

От високо кръвно се оплакват почти 90 на сто от българите със сърдечно-съдови болести. Всеки трети хипертоник в активна възраст не подозира, че има проблеми с кръвното. Особено тревожен е фактът, че рязко пада възрастовата граница на болните.

Вече има дори 5-годишни деца с високо кръвно и проблеми със сърцето. Сърдечно-съдовият риск нараства, когато артериалната хипертония е в съчетание с повишен холестерол, обездвижване, наднормено тегло - фактори, свързани с храненето и с начина на живот.

Данните показват, че с наднормено тегло са 30 процента от учениците, 13 процента от които са със затлъстяване. Една трета от интервюираните се хранят с чипс и пържени тестени изделия, употребяват безалкохолни и енергийни напитки. Редовно пресни плодове и зеленчуци приемат пет процента, а риба - 18 на сто.Факторите за развиване на хипертония могат да бъдат променени, ако в ранна детска възраст се изградят навици на здравословен начин на живот, смятат лекарите, цитирани от bTV. Професор Светла Торбова, която е специалист по кардиология и артериална хипертония с повече от 30 години опит, успокоява, че процентът на деца с високо кръвно у нас, не е тревожен, в сравнение с Европа.

„Това показва, че трябва да се прави скрининг. Тоест, това измерване на кръвното, което преди се правеше в училище, трябва да продължи да се прави", каза Торбова. И тъй като хипертонията се предава и по наследство, е важно в семействата, в които има човек с високо кръвно, децата да бъдат наблюдавани.

Въпреки че в днешно време хората живеят по-дълго, се оказва, че в България продължителността на живота е с около 15% по-ниска от средната за Европа.

По случай световния ден на хипертонията - 17 май, ще има безплатни прегледи в София, Пловдив, Варна и Плевен. Водещи специалисти ще провеждат безплатни консултации и ще информират гражданите за съвременните методи за профилактика, диагностика и лечение на хипертонията.Коментари

Коментар: 1
ео

Причините са ваксините и отровите, които производителите слагат в храната, за да я запазят по-дълго и да печелят повече, както и отровните, наблъскани с химикали пластмасови опаковки, които влизат в пряк контакт с храната за много дълго време.


  • 1

Добави коментар