Пет продукта, забранени заради съставките си

324
Пет продукта, забранени заради съставките си

Повечето хора се опитват да разчетат съдържанието на продуктите, които купуват, макар да е трудно, ако не са дипломирани химици

Повечето хора се опитват да разчетат съдържанието на продуктите, които купуват, макар да е трудно, ако не са дипломирани химици. Много обаче се доверяват на производителите, популярността на продуктите и красивите опаковки, посочва Дарик радио. Ето 5 продукта, които са забранени заради съставките си:

Киндер сюрприз

Любимото на много деца по света лакомство е забранено в САЩ през 1938 г. Забранена е била продажбата на продукти, съдържащи елементи, които не се ядат. Дребните елементи в сглобяемите играчки представляват опасност от задушаване и вносът на шоколадовите яйца винаги е бил ограничаван. Преди не повече от пет години обаче изобретателните производители успяха да заобиколят закона и да се върнат на пазара.

Изкуствени оцветители

През последните години броят на използваните химически багрила се е увеличил с 500%, което нанася много вреди на здравето ни. Тези добавки могат да предизвикат алергии или да увеличат риска от рак. Затова някои изкуствени багрила в продуктите, изнасяни за Европа, са изцяло отстранени от продукта или заменени от естествени.



Пилета с антибиотици

Доставките на пиле от най-голямата американска компания за производство на месо - Тайсън Фуудс, е забранена в Европа, Русия, Норвегия и Австралия. Това се случва след разкритието, че Тайсън инжектират антибиотици, стероиди, противовъзпалителни средства и кетамин в птиците си. Представители на компанията обещаха да изключат използването на подобни вещества.

ГМО

Повече от половината от страните в Европа забраниха ГМО продуктите още през 2015 г. Причините са: алергизиращо действие, токсичност и намалена хранителната стойност на продуктите.

Спортни напитки

Някои производители в стремежа си да неутрализират неприятната миризма на напитката и да подобрят цвета ѝ използват бромирано растително масло, BVO (E-443). Поради токсичността му то е забранено в Япония и Европа. Доказано е, че повишава риска от развитие на рак на гърдата и на простатата.


Добави коментар