Пет причини защо студеното време е добро за здравето

130
Пет причини защо студеното време е добро за здравето

Мразите студа? Той обаче е полезен за здравето ви

Мразите студа? Той обаче е полезен за здравето ви. Ето пет причини, които ще ви убедят в това.

1. Студено време може да ви помогне да отслабнете

С напредване на възрастта нашият метаболизъм се забавя и ние сме склонни да наддаваме на тегло. В човешкото тяло има два вида мазнини: бяла и кафява мастна тъкан.

С кафявата мастна тъкан бебетата регулират телесната си температура. С течение на възрастта обаче тя изчезва, но изследвания показват, че все пак можем да запазим част от нея.

Когато ни е студено, телата ни активират кафявите мастни клетки, за да ни топлят и така се изгарят повече калории.

2. Студ срещу болка

В някои страни използването на ниски температури за медицински цели се приема много сериозно. Финландските изследователи направили експеримент с 10 жени, които потапяли за 20 секунди в ледена вода в продължение на три месеца.

Оказало се, че при тях се наблюдава три пъти скок в нивата на норепинефрин след излагане на студената вода. Норепинефринът е химично вещество в нервната система, което играе роля в потискането на болката.

В Япония "студена" терапия се използва за облекчаване на болка и възпаление от ревматични и други заболявания. Пациентите обикновено прекарват до три минути в много студена стая, като тази терапия е опитвана и от Деми Мур.

Ледът отдавна е смятан за обезболяващо от природата. Той облекчава травмите и намалява отоците.

Вижте още: Храните, които поддържат във форма известен неврохирург

3. Студеното време може да подобри сексуалния ви живот

Нивата на тестостерон при мъжете скачат през есента и отново през февруари, а спаднат през топлите летни месеци. Така че колкото по-студена е зимата, толкова по-висок е тестостеронът.

4. Студът убива част от болестотворните микроорганизми

Отдавна се знае, че ниските температури убиват някои неиздържащи на студ болестотворни организми. Едно от големите притеснения на лекарите днес е, че заради изменението на климата зимата ще загуби тази своя способност.

5. Студ за по-дълъг живот

Множество проучвания върху червеи, мишки и миди показват, че по-ниските температури удължават живота на тези животински видове.

Преди обаче да се преместите в район с по-студен климат, трябва да знаете, че студът има и тъмна страна. Проучванията показват, че смъртността е по-висока през студеното време на годината. Кръвното налягане се увеличава през зимата.

Освен това грипните вируси се разпространяват по-бързо, когато въздухът е сух и хладен. А ако е прекалено студено, хората са по-склонни да прекарват повече време на закрито, което води до по-малко излагане на слънце, съответно по-ниски нива на витамин D.Добави коментар