Пет правила срещу депресия

793
Пет правила срещу депресия

Съвети за депресивния сезон

Стрес, изнервеност, депресия - това са най-разпространените оплаквания около проблемите с емоционалното здраве, които ни атакуват с настъпването на студа в края на есента. Има начини да ги преодолеем...

1. Напоследък съм в постоянно лошо настроение. Депресия ли е това?

Депресията е сериозно заболяване, не е просто лошо настроение. За да си направите самодиагноза, просто си отговорете на въпроса: Имам ли сериозна причина да съм в лошо настроение? И ако партньорът ви изневерява, ако са ви уволнили от работа, ако нямате пари, то лошото настроение е съвсем нормално състояние, дори за много дълго време. Депресията е далеч по-сложно състояние: тя засяга не само настроението ви, но и целия живот - нарушения на съня, на апетита и хранителните навици, на либидото. По време на депресия човек трудно се вдига от леглото и си налага да свърши каквото и да било.

2. Как да престана да се нервирам? Постоянно се дразня и си го изкарвам на семейството си...

Хроничната изнервеност се появява, когато чувствителнсотта и неудовлетвореността са изострени. Човек е превъзбуден, изпитва постоянно чувство на тревога, кипи от енергия, а същевременно тази енергия не се превръща в целенасочени действия, т.е. когато не се стреми да удовлетвори потребностите си. Възможно е това състояние да е предизвикано от факта, че на човек му се налага да обслужва чужди интереси и да игнорира своите собствени. Когато сме удовлетворени - сме спокойни. Трябва да се опитаме да си обясним кои от важните, значимите ни потребности остават постоянно неудовлетворени. А също и чии потребности тогава удовлетворяваме?

3. Заради работата си живея в постоянно напрежение. Взема ли си седмица отпуска - напрежението изчезва. Има ли начин да си почивам, без да губя цяла седмица за това?

Ако страдате от хроничен стрес, трябва да откриете истинската причина за него - само така можете да го понижите. Ако сте в състояние на постоянна тревожност или си поставяте прекалено високи изисквания, или просто не си давате възможност да си починете. Причините човек да не може да се измъкне от състояние на тревожност могат да са много. Ако умеете да си починете за седмица, помислете си какво се случва тогава, какво е различното по време на отпуската, което не липсва в делничния ви живот? Опитайте се да си го дадете - това, което ви “измъква” от стреса по време на отпуската.

4. Много ми е трудно да отказвам на хората. Имам чувството, че всички ме използват и все пак не мога да казвам “не”.

Представете си че всеки път, когато ви се иска, казвате “не” и си отговорете на въпроса: Какво ще стане? Може в детството ви да си ви набили в главата, че е невъзпитано, че не е хубаво децата да казват “не”. Често човек живее с някакви нереални фантазии и представи: че ако откаже, моментално всички ще го зарежат. Представите и фантазиите обаче е добре постоянно да проверяваме, да “сверяваме” с реалността. Отговорете си и на още един въпрос: На кого ми е трудно да казвам “не”? Може би това е един-единствен човек, на когото ви е трудно да кажете ясно и категорично “не”. Който постоянно нарушава личното ви пространство? Този човек може да е майка ви, партньорът ви, шефът... И когато не можете да отказвате на един човек, вие решавате, че сте неспособен да отказвате на хората изобщо и това е черта на характера ви.

5. Трябва ли да говоря за проблемите си? Старая се да преживявам всички проблеми вътре в себе си, за да не тревожа близките си...

Повечето хора умеят да се опират на социалното си обкръжение, когато имат проблеми. Приятели, роднини, близки - можете да се оплачете, те могат да ви помогнат със съвет или по друг начин. Ако сте избрали да преживявате всичко сам, без да показвате проблемите си - това не е нито лошо, нито хубаво - така или иначе това е въпрос на личен избор.Добави коментар