Пет години повече

84
Пет години повече

Ще живеете по-дълго, ако карате велосипед

Карайте велосипед! Ако го правите интензивно (разбирайте най-малкото да въртите педалите до офиса), можете да си донесете с пет години допълнителен живот, установи датско проучване, оповестено на конференцията на Европейското кардиологично дружество в Париж и цитирано от в. "Дейли мейл".

Изследването на д-р Петер Шнор от Университетската болница в Копенхаген е обхванало 5000 души в добро здравословно състояние, които карат велосипед всеки ден. Колоездачите, които се придвижват със средно натоварване, могат да удължат живота си с 2.9 години. При дамите очакванията са за 3.9 години допълнителен живот при интензивно въртене на педалите и 2.2 години при средни скорости, съобщи bTV.

"Благотворното въздействие върху сърцето идва не от дължината на пробега, а от степента на натоварването", каза д-р Петер Шнор. Бързите колоездачи, които използват велосипеда над един час дневно, имат най-добри шансове да избегнат преждевременна смърт пред всички останали, като изключим пътните инциденти.Д-р Шнор е изследвал здравните показатели на колоездачи от Копенхаген на възраст между 21 и 90 години. В този град една трета от идващите на работа от покрайнините използват велосипед. От изследването е станало ясно, че бързите велосипедисти избягват в 82% от случаите риск от инфаркт при 30-минутни всекидневни преходи. При по-леките натоварвания и при по-дългите преходи подобен риск спада на 75%.

Това е поредното интересно проучване, представено на парижкия форум на Европейското кардиологично дружество. Предишни доклади изтъкнаха, че смехът, шоколадът и не особеното робуване на работното място действат добре на сърдечносъдовата система.

Вижте какви са предимствата на колелото през автомобила тук.Добави коментар