Пентаксим отново липсва

104
Пентаксим отново липсва

Ще се наложи ли ваксината да бъде заменена?

Ваксината „Пентаксим", която е в задължителния имунизационен календар на децата, отново липсва в кабинетите на педиатрите. Причината е, че количествата са изчерпани и от няколко седмици е спряла доставката от здравните инспекции към личните лекари, предаде Dariknews.bg.

Ваксината предпазва от пет заболявания - дифтерит, коклюш, тетанус, полиомиелит и менингит. От Министерство на здравеопазването заявиха, че причината е в забавени доставки от страна на фирмата производител.

Практиката на доктор Виктория Чубанова е в София-област. Казва, че от януари не може да имунизира бебетата, защото петвалентната ваксина липсва.

„Вече сме април и за съжаление, комбинираната петвалентната ваксина още я няма. Получихме писмо от РИОКОЗ, че ще бъде подменен видът на ваксината, като няма да има проблеми със смяната на едната с другата ваксина за тези деца, които са започнали имунизацията, но не са довършили. Все още нямаме налична ваксина. Кога ще имаме, също не се знае", посочва доктор Чубанова.

Доктор Елена Янева е педиатър в Петрич и разказва, че всеки ден родители й звънят, за да питат дали е получила ваксината. Някои родители дори са съгласни да си я закупят от аптеките, но тя и там липсва.

„Много често звънят родители, когато им кажем, че няма ваксина, те са разочаровани. Нарушава се имунизационният процес. Нарушава се имунното състояние на децата. В крайна сметка, ние ще ги боцнем толкова пъти, колкото трябва, но в различен период от едната до другата ваксина. Нещо, което няма да може да осигури необходимият поддържащ имунитет", казва доктор Янева.

От Министерство на здравеопазването заявяват, че на 28 март е направена поръчка за 62 500 дози, а крайният срок за доставката им е бил 6 април. До този момент фирмата производител е доставила едва 9 460 дози. В момента текат неустойки по договора, допълват от здравното министерство.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар