Педиатрите изчезват

116
Педиатрите изчезват

Джипитата учат 8 седмици педиатрия, педиатрите - 4 години

С всяка година педиатрите специалисти намаляват, алармира секретарят на Българската педиатрична асоциация доц. Димитър Калайков.

Основният проблем е, че грижата за децата е на общопрактикуващите лекари. Ако те преценят дали има по-сериозен проблем, те препращат на педиатър болните деца, посочва Нова телевизия.

Общопрактикуващите лекари специализират педиатрии 8 седмици, докато педиатрите специализират цели 4 години или 200 седмици. Разликата в квалификацията е огромна и това може да се отрази върху здравето на децата.

Нефролози и педиатри стартират кампания за безплатни прегледи. Доц. Анелия Буева, национален консултант по детски болести, обясни, че целта е да се открие скрита бъбречна заболеваемост.

През миналата година са били прегледани над 4000 деца в цялата страна. 850 деца са били прегледани само във Враца през декември 2011 г. Децата са с неизявени симптоми. Затова е необходимо да се направи ехографски оглед за аномалии, както и масови изследвания на урината на децата, препоръча доц. Буева.Добави коментар