PCR тестовете за децата и учителите ще бъдат безплатни

191
PCR тестовете за децата и учителите ще бъдат безплатни

При случай на коронавирус ще се карантинира само класът на заразеното дете

PCR тестовете за децата и учителите ще бъдат безплатни, посочи образователният министър Красимир Вълчев в Бургас. той участва в Националното съвещание на началниците на регионалните управления на образованието в страната, предаде БТА.

При случай на коронавирус ще се карантинира само класът на заразеното дете. Епидемиолог обаче ще преценява при болно дете, дали и кои учители ще трябва също да бъдат под карантина, уточни министърът. По време на срещата се обсъди начинът на провеждане на настоящата учебна година и превантивните мерки, които ще бъдат предприети във връзка с разпространението на COVID -19.

„Два са основните модели, които другите държави прилагат. Единият е на смесеното обучение. При него класовете се разреждат като част от обучението се провежда в училище, а друга час вкъщи. Това обаче е неприложим модел за България“, посочи Вълчев. Вариантът, който ще се приложи тук е ограничаване контактите на децата между различните паралелки и класове.

„Препоръчително е учителите, които преподават на различни класове, да носят предпазни маски или шлемове в часовете. Това не важи за началните учители“, каза още министърът. Той обясни, че няма да има масово тестване на преподавателите.

Два пъти е била поставяна за обществено обсъждане идеята учебната година да започва по-рано от 15-ти септември, стана ясно още от думите на министъра. Предложението обаче не е получило подкрепа.

Добави коментар