Пази сърцето си

114
Пази сърцето си

Всяко година 6000 българи претърпяват инфаркт

Основна цел на Дружеството на кардиолозите в България ще бъде сърдечносъдовите заболявания у нас да намалеят с 20% до 2020 г., заяви председателят проф. Асен Гудев при обявяването на кампания "Пази сърцето си".

Според специалисти 2/3 от общата смъртност у нас се дължи на сърдечносъдови заболявания, като най-уязвими сред българите били мъжете между 40 и 50-годишна възраст.

Всяка година 6000 българи претърпяват инфаркт, като голяма част от тях са мъже в работоспособна възраст между 40 и 50 години, обясни Асен Гудев, цитиран от Дарик радио.

"От гледна точка на науката всяка смърт от сърдечносъдови заболявания преди 65-годишна възраст е преждевременна. И това е нашата голяма задача, нашата голяма цел - да намалим преждевременната смъртност. 50% от намаляването на смъртността се дължи на добрата профилактика и превенция, а останалите 50 - на доброто лечение", казва още специалистът.

Всеки човек трябва да знае нивото на своя холестерол, а след 40-годишна възраст задължително да измерва нивото на кръвната си захар, посъветва Гудев. Той обясни, че от дружеството твърдо подкрепят идеята пушенето на обществени места да бъде забранено.

"Не всеки стрес води до сърдечносъдови заболявания и нека да не се оправдаваме само с него. Голяма част от нещата, които водят до инфаркт, са предотвратими и зависят от начина ни на живот, от нашето собствено поведение. Призивът ми е, ако наистина искате да запазите сърцето си, спрете да пушите", посъветва лекарят.Добави коментар