Пазете очите

165
Пазете очите

Зрението се влошава в началото на училищната възраст

Съвременният човек не жали очите си: четене, телевизор, компютър. Зрението, естествено, се разваля. Разбира се, очилата, а след това и евентуалните операции помагат, но все пак е за предпочитане да виждаш добре без тях.

Един от периодите, в които зрението често се влошава, е началото на училищната възраст, предупреждава woman.bg.

Натоварването на очите непрекъснато нараства и достига своя връх в периода на половото съзряване, когато се извършва хормонално “пренастройване” и организмът бързо расте.

Съвпадането на периода на половото съзряване и интензивното зрително натоварване не рядко води до развитието на късогледство. То се задълбочава и от генетичния фон.

Върху последния, разбира се, е невъзможно да се влияе, но правилният зрителен режим (да не се чете в легнало положение, в транспорта, при лошо осветление и т.н.) съществено намалява опасността.

Учениците от 1-5 клас не трябва да стоят пред компютъра повече от 1 час. При някои деца се наблюдава вродена оптична аномалия на системата на очите, която е препоръчително да бъде открита до 3-4 годишна възраст. Невинаги в детските кабинети има офталмолог и затова родителите сами трябва да се погрижат детето да не развие т.н. амблиопия (“лениво око”).

С очилата, предписани от специалист, детето ще има 100% зрение. При малко късогледство или далекогледство са по-удобни очилата, но при по-силно късогледство се предпочитат контактните лещи, с които се постигат по-добри показатели на зрението, отколкото с очила.

Предимството на очилата е, че те са обикновени, предимството на контактните лещи - качеството на изображение при силно късогледство. Но те трябва да се свалят, обработват, чистят, представляват преграда за достъпа на кислород до роговицата и могат да станат източник на инфекция.

Напредналата възраст е вторият период, когато зрението се разваля. Най-често се развиват катаракта, глаукома, дистрофия на ретината. Дистрофията на ретината днес е световен проблем.

Това заболяване е свързано с обменните, съдовите, атеросклеротичните процеси и с факторите на хранене. Възрастните хора често се поддават на рекламите за биологични добавки и вярват, че витаминозните капки ще ги спасят от катаракта или глаукома, а това изобщо не е така.

Международни изследвания доказват, че цинкът, лутеинът и витамин Е намаляват, но не премахват риска от дистрофия на ретината, докато пушенето съществено повишава този риск, тъй като зрението, съвсем логично, е част от общите процеси, протичащи в организма.Добави коментар