Първи случай на марсилска треска в Пловдив

150
Първи случай на марсилска треска в Пловдив

Ако е открита навреме, марсилската треска, се лекува без проблеми

Първи случай за сезона на марсилска треска отчитат в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Пациентът е от пловдивско село и е на 82 години. Дядото съвсем навреме е потърсил лекарска помощ и затова състоянието му не е тежко, съобщи шефката на клиниката проф. д-р Мариана Стойчева, цитирана от вестник "Монитор".

„Ако е открита навреме, марсилската треска, се лекува без проблеми. Всяко забавяне обаче може да се окаже фатално”, предупреждават лекарите. В случая 82-годишният пациент е отишъл съвсем навреме в болницата. Той е имал висока температура и лек обрив от пъпки по краката. Усетил се е, че вероятно е бил ухапан от кърлеж и е потърсил медицинска помощ.

Възрастният човек бил много активен и дори се чудел как ще издържи да лежи по цял ден в болницата. Имал кучета и обичал да обикаля нивите около родното си село, тъй като се занимавал и със земеделие. Предполага се, че именно при такава обиколка е бил ухапан по крака си. В болницата видели раничката от ухапването, но не намерили кърлежа.

Предполага се, че пациентът може да го е извадил сам и след това да е следял състоянието си. Затова и при първите симптоми веднага е потърсил лечение. Тази пролет в Инфекциозна клиника са лежали и други ухапани от кърлеж пациенти, но те не са били болни. Болничният им престой е бил само за наблюдение, като не се е налагало лечение. Добави коментар