Първа помощ при кърлеж

1900
Първа помощ при кърлеж

Ако кърлежът престои повече от 12 часа, става опасно

Изпитвали ли сте неприятното чувство, когато по кожата си забележите малка черна точица с мърдащи краченца, с размерите на леща?
В първия момент се паникьосвате, обаждате се на приятел и ако той и препатил с кърлежи, ви дава съвет. Обикновено най-популярният е да капнете олио върху "кръвопиеца", а той ще си падне сам. Това ще се случи само ако току-що кърлежът се е впил в кожата ви. Ако обаче се е загнездил там, бързо потърсете лекарска помощ, съветват специалистите.

Не си правете експерименти да го хващате с пинсета и да въртите обратно на часовниковата стрелка. Това ще направи лекарят. Не е задължително да е непременно инфекционист, може да отидете и при личния си лекар. Важното е кърлежът да бъде изваден целият, защото, ако част от него остане в кожата, има опасност инфекцията да се развие бързо, предупреждава вестник "Стандарт".

Дори след разходка с кучето в парка или на полянка, преглеждайте кожата си и тази на животното за кърлежи, съветва д-р Живка Загорова, личен лекар в 22-о ДКЦ. При нея често идват ухапани от коварните насекоми. В първите часове няма никакъв риск за здравето ви, но ако кърлежът престои повече от 12 часа, става опасно и трябва веднага да потърсите специализирана медицинска помощ. "Мястото се обработва, кърлежът се вади внимателно, за да бъде изваден целият. Той се хваща с медицински ръкавици внимателно и с пинсета най-близо до кожата - там, където е хоботчето на кърлежа, и се дърпа нагоре.

Не бива да се върти, нито пък да се маже с олио и да се задушава, защото това води до риск от заразяване, тъй като кърлежът преживява стрес и връща кръв, тогава е и най-големият риск от заразяване. Ако се скъса хоботчето, то се изважда с чиста игла", обяснява д-р Загорова. Това е рана и трябва да се третира като такава, за да не се образува възпаление на мястото на ухапването. Мястото, където е бил кърлежът, също се дезинфекцира. Кърлежът пък се поставя в шише със спирт.

После ухапаният трябва да се самонаблюдава в продължение на 20 дни. Ако се появи черно петно или то започне да расте, тогава има риск за здравето и трябва да се консултираме със специалист. Кръвосмучещите пренасят тежки болести от рода на ку-треска, лаймска болест, марсилска треска, енцефалит, кримска треска, туларемия. Подобни тежки заболявания могат да се овладеят с подходящи антибиотици - но винаги е добре заразата да се предотврати или да се улови в ранен момент.

Кърлежите обичат топлото време, влагата и неокосената трева. Те усещат приближаването на "храната" по топлината и миризми и при случаен контакт се лепват, впиват се в кожата и започват да смучат кръв. Когато резервоарите им се заредят, се пускат и остават на удобно място за нова атака, докато храната се преработи.

Приемникът може освен човек, да е куче или друго домашно животно, дори птица или земноводно. Важното е да е топлокръвно. Има и случаи, при които кърлежът остава незабелязан и проблемът става явен едва когато се проявят симптомите на опасно заболяване. Затова ако неочаквано ви заболи глава, имате мускулни и ставни болки и вдигате температура, не мислете веднага, че е летен грип. Може да сте хванали заразата при последната разходка из природата. Тогава добре огледайте тялото си, защото дори кърлежът да е паднал, мястото на ухапването ще е зачервено и по характерния му вид началото на инфекцията ще бъде установено със сигурност.

Всъщност не всеки екземпляр носи болести. Дали е така може да установи само лабораторният анализ. Затова е необходимо изваденият кърлеж да бъде прибран по подходящ начин, в стъклено шишенце или друга сигурна опаковка, каквато имате под ръка. Подобен анализ ще отхвърли необходимостта от това да гълтате антибиотици или ще установи какво точно ви е вкарал кърлежът в кръвта, за да е ясно как да протече лечението ви.

Вижте още: Среща с вампир. Как да се спасим от кърлежите

Как да разпознаем кърлежа? Кръвосмучецият паразит има характерно телце, което прилича на дребно зърно от леща. Снабден е с четири чифта крачета, като двата предни чифта имат вендузи, с чиято помощ се прикрепва към кожата на жертвата.
Според статистиката в България вилнеят около 40 вида кърлежи, а в света са над 850.

Има защита срещу кърлежите и това са репелентите. Те предлагат неколкочасова защита срещу възможно ухапване от кръвосмучещите. Нанасят се върху застрашените зони по кожата, като се внимава да не попадат върху лигавиците и очите. В някои случаи може да се пръска външната повърхност на дрехите. Добре е да се внимава с количествата, особено при деца, защото става дума за токсичен препарат. След като е преминал моментът на потенциалната заплаха, кожата трябва да се измие обилно с вода и сапун, а дрехите да се изперат.

Практиката показва, че помагат и напоените с масло от цитронела лепенки и гривни, които по естествен начин държат гадинките надалеч. Иначе пръскането на тревните площи срещу кърлежи се извършва от специализирани фирми, под санитарен контрол и с одобрени от Здравното министерство препарати.

Първото трябва да се извърши преди пролетното затопляне, а последното - в късна есен. Преди пръскане подлежащите на обработка площи се окосяват. Мястото не трябва да се мокри най-малко един час преди обработката. По правило се обработва и съседна на терена ивица, която е широка един метър. Следващият пик на кърлежи е през септември, така че трябва да бъдем подготвени.

Съвети:

- Ако излизате в неокосени тревни площи - паркове, градини или ниви и ливади, носете светли дрехи, за да се вижда по-ясно кърлежът

- Хубаво е да сте с ризи с дълги ръкави и дълги панталони, а крачолите им да бъдат в чорапите или обувките

- Никога не сядайте директно на тревата, а носете одеяло или друга постелка

- Внимавайте при контакт със селскостопански животни

- След като се приберете, огледайте добре тялото сиДобави коментар