Отново йодна профилактика?

475
Отново йодна профилактика?

Растат заболяванията на щитовидната жлеза

Около 30 процента от заболяванията на щитовидната жлеза у нас са вследствие на недостатъчния прием на йод от българите, това съобщи ендокринологът д-р Маргарита Виткина - член на организацията „Йодис център".

Според нея йодната профилактика при децата в училище трябва да бъде подновена, както и да се обърне по-сериозно внимание на бременните. При тях йодният дефицит се покачва значително. Специалистите препоръчват да пием и вода, обогатена с йод.

Няма точна статистика какъв процент от заболяванията в страната са предизвикани от липсата на йод в организма, посочи Виткина. Тя уточни, че по неофициални данни, между 3 и 5 процента от българите страдат от болести на щитовидната жлеза, което се свързва с някакъв вид йоден дефицит: „Най-вероятно състоянието леко се е влошило, в сравнение с 1995 година, когато около 23% са със заболяване от йоден недоимък".

1,5 милиарда от населението в света боледува, вследствие на липсата на профилактика с йодни препарати, отчитат специалистите. Лекарите препоръчват да пием вода, обогатена с йод, за да се предпазваме. За децата до 10 години средната доза е една чаена лъжичка от тази вода, а за възрастните и бременните жени е две чаени лъжички.

Като цяло приемът на йод се измерва в микрограмове и не бива да надвишава определени стойности, в зависимост от възрастта, предупреждава Дарик радио.

„Обичайната доза за деца до три години е между 70 и 100 микрограма. До 14-годишна възраст - 150-200 микрограма, това е и за възрастните хора. Докато за бременните е 200-250 микрограма", обясни д-р Маргарита Виткина.

При бременните се налага по-често следене на йодния дефицит, тъй като липсата на йод може да доведе до аборт или раждане на дете с умствена изостаналост, твърдят специалистите.Коментари

Коментар: 2
ЙОДИС

Д-р Виткина не е член на организацията "ЙОДИС ЦЕНТЪР", на пресконференцията тя просто изказа своето мнение като специалист-ендокринолог. И заглавието малко шокира-"Отново йодна профилактика". Йодната профилактика е вечна. В организма на човека необходимите мкг йод ЕЖДНЕВНО постъпват с растителните и животински продукти, с водата. Хапчетата, които демонстрирате, нямат отношение към нашия продукт "ЙОДИС". " ЙОДИС" е висококачествена вода, обогатена с йони на йод, без цвят, без миризма, еднакво полезна за всяка възраст, не само за хора, но и за птици, животни, растения! АБСОЛЮТНО БЕЗОПАСНА И БЕЗ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ.

Коментар: 1

аз детето си с йод няма да го тъпча пък каквото ще д кстава


  • 1

Добави коментар