Откриха връзка между ръста и риска от COVID-19

2737
Откриха връзка между ръста и риска от COVID-19

Изследователите са установили, че капки течност от носител на COVID-19 се задържат известно време във въздуха, след което започват да се спускат надолу

Учени от Сингапур са открили връзка между човешкия ръст и риска от зараза с коронавирус. Проучването им показва, че е по-вероятно с COVID-19 да се заразят хората с нисък ръст, отколкото високите, пише в. "Дейли мейл".

За целите на изследването специалистите от сингапурската Агенция за наука, технология и изследвания са пресъздали в компютър модел траекторията на слюнката, отделяна при кашлица или кихане.

Изследователите са установили, че капки течност от носител на COVID-19 се задържат известно време във въздуха, след което започват да се спускат надолу. Така по-ниските се оказват на "пътя" на пръските, докато високите вдишват по-малко аерозолни капчици с коронавирусни частици.

На фона на подобна траектория на движение рискът от зараза се оказва по-голям за ниските индивиди. Това включва деца, юноши и хора, чийто ръст не надвишава 165 сантиметра.

За да се предпазят, е по-добре хората с нисък ръст да стоят поне на два метра от околните по време на пандемията, посочва БТА.

Коментари

Коментар: 2

1zqjiq'"(){}:/1zqjiq;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар