Откриха връзка между глюкозата и някои видове рак

137
Откриха връзка между глюкозата и някои видове рак

Много ракови клетки са зависими от захарта като фактор, който ги снабдява с енергия

Учени от Тексаския университет в Далас откриха неочаквана връзка между глюкозата и някои видове рак, съобщи ЮПИ. Били изследвани данни за 33 вида рак сред над 11 000 пациенти. Учените установили, че протеин, отговорен за пренасянето на глюкоза в клетките, е в по-големи количества при един вид недребноклетъчен белодробен рак - сквамозния карцином, отколкото при друг вид - аденокарцинома.

"Подозираше се, че много ракови клетки са зависими от захарта като фактор, който ги снабдява с енергия, но се оказва, че сквамозният карцином е значително по-зависим", заяви Ким Джун-хуан от университета. Отговорният за пренасянето на глюкозата протеин е кръстен GLUT1. Той я транспортира в клетките, където тя е използвана като източник на енергия и е отговорна за клетъчния метаболизъм.

"По-рано се смяташе, че метаболитните подписи на тези два вида белодробен рак са сходни, но сега си дадохме сметка, че всъщност са много различни“, отбеляза ученият. „Получените резултати навеждат на мисълта, че ракът не е едно-единствено заболяване, а включва няколко заболявания с различни характеристики".

Било констатирано, че високите нива на GLUT1 са свързани с нуждата на сквамозния карцином от захар, съобщава Дарик радио.

"Погледнахме на нещата от различни ъгли и заключихме, че GLUT1 е по-активен при сквамозния подтип на рака“, поясни Джун-хуан. „Аденокарциномът е значително по-малко зависим от захарта. Изследването ни за пръв път показва, че метаболизмът на тези два подвида рак е различен и единствен по рода си". Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Добави коментар