Откриха ваксина срещу хепатит С

70
Откриха ваксина срещу хепатит С

170 млн. души страдат от болестта

Екип от Оксфордския университет е извършил успешни тестове на ваксина срещу хепатит С, предаде Би Би Си. Успехът е бил регистриран при изпробването на новия препарат върху 41 доброволци.

Известно е, че човек може да живее с хепатит С години наред, без да подозира това. През това време обаче черният му дроб се разрушава. Според данни на Световната здравна организация, 170 млн. жители на планетата ни страдат от хепатита, който се предава чрез кръвта, припомня БГНЕС.

До скоро вирусът е можел да бъде само контролиран чрез лекарства, но заболяването оставало неизличимо. Специалистите признаваха, че не могат да разработят ваксина, защото вирусът постоянно променя формата си.

Британските учени обаче решили да се целят върху вътрешната структура на вируса, а не върху повърхността му. Според проф. Пол Кленерман, "именно вътре се намира ключовата част на вируса. Ние модифицирахме грипен вирус, като използвахме генетичен материал на хепатит С. Така накарахме имунната система да атакува хепатита".

Тестовете показаха, че ваксината е предизвикала мощен имунен отговор, който е оставал активен в продължение на цяла година, без да води до странични ефекти. В най-скоро време хората, застрашени от хепатит С, ще получат ваксината, уверява Би Би Си.Добави коментар