Откажете цигарите преди 45 години

407
Откажете цигарите преди 45 години

Най-добрият момент да зарешем пушенето е не по-късно от 40-45-годишна възраст

Най-добрият момент да зарешем пушенето е не по-късно от 40-45-годишна възраст, съветват специалисти от Американската кардиологична асоциация, цитирани от сайта Лента. Това е така, защото сърдечно-съдовата система влиза в нормата едва 15 години след отказването от вредния навик.

"Научно доказахме, че пет години, след като човек се откаже цигарите, здравословното му състояние значително се подобрява, изтъква проф. Мередит Дънкан от университета Вандербилт в Нашвил. Рискът от получаване на инфаркт, инсулт и други проблеми със сърцето спада с 38 на сто. От друга страна нашето изследване показва, че негативните последствия от никотина се запазват минимум 15 години".

Дънкан и нейните колеги провели първото дългосрочно изследване за това как отказването от цигарите влияе на здравето на бившите пушачи. В него взели участие почти девет хиляди млади хора, които са били наблюдавани от 27-годишна възраст. Никой от доброволците не е страдал от хронични сърдечносъдови заболявания, от туберкулоза и други проблеми с белите дробове и са били в добра физическа форма.

Както се установило през следващите 16 години на наблюдения, около 70 процента от инфарктите и инсултите са били получени сред бившите и настоящи пушачи, консумиращи по пакет цигари на ден в продължение на 20 години, посочва вестник "Стандарт".

Колкото по-дълго робували на този вреден навик, толкова повече проблеми имали с белите дробове и сърцето. Здравето на отказалите се влизало в норма едва след 16 години. Така че колкото по-рано пушачите се откажат от цигарите, толкова по-бързо ще отшумят негативните ефекти от никотина.

Добави коментар