От какво страдат пациентите, излекувани от COVID-19?

769
От какво страдат пациентите, излекувани от COVID-19?

Какви са потенциалните дългосрочни последствия от боледуването от COVID-19 никой засега не може да посочи

Какви са потенциалните дългосрочни последствия от боледуването от COVID-19 никой засега не може да посочи. Коронавирусът все още е нов и въздействието му не е изучено от специалистите. Най-точните сведения са от пациентите, излекували се от болестта, част от които продължават да изпитват симптоми и след като инфекцията вече е ликвидирана, съобщава БТА.

Повечето пациенти се възстановяват в рамките на няколко седмици. За хората, които изпитват дълготрайно симптоми, най-често става дума за изтощение, главоболия, тревожност и мускулни болки, които продължават още няколко седмици. Пациентите, които се лекуват в интензивно отделение и се налага да бъдат подложени на вентилиране на дробовете или на хемодиализа, може да изпитват по-тежки симптоми за по-дълго време.

При пациентите, прекарали пневмония, могат да останат петна в дробовете. Възможни са възпаления на сърцето, нарушения в сърдечния ритъм и влошаване на функциите на бъбреците и черния дроб.

Все още е рано да се каже дали тези проблеми биха станали хронични. Пациентите, лекувани дълго време в интензивни отделения, понякога се нуждаят от кислородна терапия или диализа и след като бъдат изписани. Някои от тях развиват т.нар. синдром на пост-интензивното лечение, свързан с постоянна мускулна слабост и проблеми с паметта.

По време на заболяване от COVID-19 или след него могат да се образуват тромби и понякога да предизвикат инсулти. Дори и при по-леки случаи се предписва терапия за разреждане на кръвта и това може да наложи промяна в начина на живот, за да се избегне риска от кръвозагуба. Вероятно повечето симптоми ще изчезват, казва д-р Томас Макгин от медицинските институти "Файнстийн" в Ню Йорк, участвал в едно от най-мащабните проучвания в САЩ на пациенти с Ковид-19. "Въпросът е кога това ще се случи. При някои пациенти може да отнеме повече време", казва той.


Добави коментар