От Брюксел препоръчват по-ранна ваксинация за зимния грип заради коронавируса

87
От Брюксел препоръчват по-ранна ваксинация за зимния грип заради коронавируса

Едновременни епидемии от сезонна инфлуенца и Ковид-19 биха поставили здравните системи под значително напрежение

Европейската комисия заяви днес, че тази година страните членки на ЕС трябва да започнат по-рано и с по-широк обхват кампании за противогрипна ваксинация, за да се намалят рисковете от едновременни епидемии от грип и Ковид-19 през есента, предаде Ройтерс.

"Едновременни епидемии от сезонна инфлуенца и Ковид-19 биха поставили здравните системи под значително напрежение", са казва в документ, в който се изреждат необходимите действия за подготовка при евентуална втора вълна на Ковид-19 през есента, цитиран от вестник Монитор. 

Комисията приканва правителствата на държавите от съюза да изтеглят ваксинацията против грип през лятото вместо през есента, каквато е практиката в Европа. Освен това Брюксел предупреждава страните да се снабдят с повече от обикновено инжекционни ваксини и да увеличат броя на ваксинираните лица.

Отправен е и призив за тестване на повече хора за коронавируса и за въвеждане на ефективни системи за проследяване на контактите. Комисията настоява националните правителства да използват мобилни приложения за проследяване на контактите, които да функционират и извън територията на ЕС. За момента обаче само 10 от 27-те страни членки са активирали такива приложения, отбелязва Ройтерс.


Добави коментар