Още за силантите

299
Още за силантите

Родителите имат съмнения

Втори месец продължава националната кампания за безплатна профилактика на детските кариеси с поставянето на така наречените силанти. Те са предназначени за деца от шест до девет години.

Целта е да се предотврати образуването на кариеси на първите постоянни зъби, които и най-лесно се развалят, припомня bTV.

„Детето в тази възраст няма изградени добри хигиенни навици. Това затруднява устната хигиена. Поставянето на силанта редуцира кариеса на тези зъби около 70-75%", обясни ръководителят на националния екип по силанизиране д-р Виктория Жекова.

Досега са обхванати само 1% от децата. Процедурата е безплатна, но не е задължителна, а по желание на родителите. Има и родители, които са против да се третират здравите зъби на децата им. Други се притесняват от странични ефекти от поставянето на силанта.

Д-р Виктория Жекова обаче обясни, че процедурата не уврежда зъбите на децата. Единственият страничен ефект е самият силант да падне. С поставянето на силантите зъболекарите дават поне година гаранция, че няма да се образуват кариеси.Добави коментар