Още за аналгина

194
Още за аналгина

Защо да НЕ го пием безразборно?

Много хора живеят с грешното схващане, че най-безопасното обезболяващо лекарство е аналгинът. Той помага при главоболие, при висока температура, при стомашни неразположения и при други леки ежедневни болежки.

За аналгина не се изисква рецепта и той е едно от най-купуваните лекарства в родните аптеки. Аналгинът спада към групата на облезболязащите аналгетици и се пие буквално безразборно.

Той обаче съвсем не е безопасен. Изследвания са доказали, че човек може да пие бялото хапче само ден-два и да получи сериозни усложнения, някои от които дори могат да застрашат живота му, предупреждава woman.bg.

Това е така, тъй като има хора, които са генетично предразположени към анафилактичен шок в следствие приемането на аналгин.

Анафилактичният шок е вид алегрична реакция. Тя е налице, когато клетките, които отговарят за баланса на веществата в организма, открият в кръвта определени чужди субстанции. Тогава те експлоадират и се излива коктейл от вещества – серотонин, хепарин, хистамин и други. При голям брой експлозии започва увреждане на организма.

Тогава се стига до нарушение в структурата на стените на кръвоносните съдове, свиване на мускулите на въздухоносните пътища и белите дробове, оттичане на цялото тяло и особено на главата и гласните връзки.

Те могат да станат толкова дебели, че да запушат входа на трахеята и да предизвикат задушаване от невъзможност за поемане на въздух.

Освен това рязко се понижава кръвното налягане и човек изпада в безсъзнание. Може да се подуе, задуши и умре за по-малко от 15 минути след попадане на аналгина в кръвта.

Предвид всичко това много страни са ограничили безразборното пиене на аналгин. Още през 70-те и 80-те години на миналия век САЩ, Великобритания, Япония, а също и в Германия, която му е родина, аналгинът е забранен.

Световната здрава каса препоръчва да бъде заместен с други болкоуспокояващи. Най-коварният страничен ефект на аналгина е намаляването на производството на бели кръвни телца.Добави коментар