Още 30 лекари търсят аутисти

73
Още 30 лекари търсят аутисти

Още 30 български специалисти са обучени за прилагане на нови методи за ранна диагностика на деца с аутизъм

Още 30 български специалисти са обучени от екип на Александровска болница за прилагане на нови методи за ранна диагностика на деца с разстройства от аутистичния спектър. Използват се специфични техники за водене на целенасочено интервю и игрови похвати.

Точният брой на аутистите у нас не е известен, но психиатрите смятат, че България не се различава съществено от разпространението, за което съобщават държавите, в които има статистика за случаите. Според доц. Димитър Терзиев такъв проблем в развитието може да се открие при едно от 200 деца.

Новите инструменти за диагностика ще помогнат за бързо ориентиране за симптомите на аутистичните разстройства, обясни д-р Атанаска Аврамова, цитирана от вестник "24 часа".

През последните години се увеличават исканията за специализиран преглед в Александровска болница, където е клиниката с компетентност в диагностиката. Чака се няколко месеца заради малкото квалифицирани специалисти. Очаква се процесът да се ускори след обучението на 30-те специалисти, финансираното от "Инициативи за обществено здраве" и Норвежкия финансов механизъм.Добави коментар