Опасните за момичета спортове

439
Опасните за момичета спортове

При кои от тях е повишен рискът от фрактури?

Момичета, спортуващи активно бягане, баскетбол, гимнастика, както и мажоретките, са с повишен риск от различни фрактури на костите, включително и по-сериозни счупвания, сочат резултатите от ново проучване. Изследователи от САЩ седем години са наблюдавали 6831 момичета, на възраст от 9 до 15. През това време 267 от тях, което е 3.9%, са получили фрактури.

Момичетата с фамилна анамнеза за остеопороза или ниска костна плътност са с почти два пъти по-голям риск от счупвания, в сравнение с другите. Изследователите също така са открили, че тези от тях, които са физически активни осем или повече часа в седмицата, са с два пъти по-голяма вероятност от фрактури, в сравнение с момичетата, които спортуват по четири часа седмично.

Фокусирайки се върху силно въздействащите дейности, учените установили, че само баскетболът, бягането, гимнастиката и мажоретните тренировки са свързани с по-голяма вероятност от фрактури. Всеки час участие в тези дейности на седмица увеличава риска от счупвания с около 8%.

Резултатите от проучването също сочат, че момичетата, получили първия си менструационен цикъл в по-късна възраст, е по-вероятно да получат фрактура. Всяка една година забавяне на менструацията е свързана с около 30% повишен риск. Като рискови фактори обаче са изключени наднорменото и поднормено тегло, както и начинът на хранене.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар