Опасни слънчеви очила

100
Опасни слънчеви очила

UV защитата не е достатъчна

Когато избираме слънчеви очила, обикновено претенциите ни се изчерпват с това да имат ултравиолетова защита. Оказва се обаче, че тя далеч не е гаранция, че очилата са качествени и ще предпазят очите ни.

През лятото сергиите със слънчеви очила са на всяка крачка. Изборът е голям, а цените - изгодни. Купуваме си няколко чифта и с помощта на оптик правим проверка, за да установим дали наистина евтините очила предпазват от вредните лъчи. Оказва се, че те имат UV защита.

Специалистите ни показват други евтини очила, които не са маркови. На тях има етикет, на който е изписано, че стъклата са със защита. Тестът обаче установява, че тя е незначителна, предупреждава ТВ7.

Така, макар и да имаме евтини и защитени от вредните лъчи очила, не трябва да се успокояваме. Оказва се, че за разлика от оптиките, по сергиите не могат да се намерят очила с т. нар. "твърдо защитно покритие". Ако слънчевите очила замъгляват образа и не виждате ясно с тях, то това е сигнал за дефект.

Особено уязвими са детските очи. Те също се нуждаят от качествена ултравиолетова защита и то от ранна възраст. Съветът към родителите е да не купуват на децата си очила от сергиите, защото така поемат риска те да навредят на зрението им.Добави коментар