Опасни импланти в България

150
Опасни импланти в България

Голямо количество вече е поставено

Около 3000 чифта от опасните френски импланти са внесени в България. От тях голямо количество вече е поставено, заяви доц. Димитър Евстатиев – национален консултант по пластична хирургия. Той обясни пред бТВ, че проблемът идва от недобросъвестността на производителя, който първоначално минава изискванията, а след това сменя медицинския гел с технически. Има и промяна в обвивката, което води до увеличена честота на спукванията. Последствията – предизвикване на възпаления.

Експертът цитира и съобщение на френското здравно министерство, в което става ясно, че в Холандия са пуснати същите опасни импланти, но под друго име и за момента не е ясно какво е тяхното количество.

Какво да правят жените?

Лекарят посъветва всички с импланти от този тип или с импланти изобщо да проверят паспортите си. Ако не са ги запазили или получили, да се свържат със своя хирург, който би трябвало да пази необходимата информация.

При наличието на спукване се махат и двата импланта, не само повреденият. Дали ще се отстранят профилактично незасегнатите, зависи от самата пациентка. Доц. Евстатиев успокои, че няма спешност за отстраняването им. Той допълни, че срок на годност на този продукт на естетичната хирургия няма.По думите му жените с опасни импланти трябва да са под постоянен профилактичен контрол, който да се осъществява на всеки шест месеца с ехограф.

Жени Калканджиева коментира, че българките в това отношение имат по-различен манталитет от европейките: „Ако в Европа на 15-16 години момичетата мислят за образование, у нас се пестят пари за устни, импланти и носове. Много масово жените са започнали да си правят огромни устни и бюст”.

Според нея под операция за уголемяване на гърдите трябва да се подлагат момичетата на поне 21-23 години, тъй като на по-малко все още не са наясно кое е естетически добре за тях. „Те в момента се загрозяват. Искаме малко момичетата в България да се укротят, да свалят кубиците”, каза още тя.

Д-р Евстатиев обясни, че по европейски стандарт, който все още се изработва и ще бъде приет у нас, минималната възраст е 18 години. Той обаче бе категоричен, че всичко е въпрос на лично решение.

От 60-те години на миналия век интересът се засилва

Интернет и женските списания са пълни със съблазнителни реклами на гръдни импланти, но експерти и регулаторни органи имат различни възгледи относно трайността им и възможните рискове, отбелязва Ройтерс. Имплантите сега са в центъра на световен здравен скандал заради закритата френска компания Poly Implant Prothese (PIP) и изглежда имат ненормално висок процент на спукване. Тази опасност, която по принцип е малка, присъства във всички импланти.

Гръдните импланти са на пазара от началото на 60-те години на миналия век, когато първите импланти са разработени от двама пластични хирурзи в Тексас, работили в сътрудничество с компанията, специализирана в силикона, Dow Corning Corporation.

Първата жена получава силиконови импланти през 1962 г. в САЩ. От тогава между 5 и 10 милиона дами в цял свят, включително 1,5 до 2,5 милиона в САЩ си правят операция за поставяне на силикон. Въпреки че силиконовите импланти се смятат за по-естествено изглеждащата опция, защото е по-вероятно да изглеждат и да се чувстват като истинските гърди, от години се изказват опасения за сигурността им.

Недоказана безопасност

През 1992 г. Американската асоциация за храни и лекарства (FDA) реши силиконовите импланти да бъдат изтеглени от вътрешния пазар, защото безопасността им не е напълно доказана. Но в САЩ продажбите на силиконови импланти са възобновени през 2006 г., след като FDA одобри имплантите, продавани от Allergan и от Mentor, клон на Johnson & Johnson, при условие, че компаниите ще изследват 40 000 жени в продължение на 10 години във връзка с безопасността на имплантите.

Във Великобритания увеличаването на бюста е най-честата козметична операция, извършвана върху жени. Този тип операция е много популярна още в Латинска Америка. В Бразилия всяка година се правят между 200 000 и 300 000 операции за уголемяване на бюста, сочат данните на Бразилското сдружение на пластичните хирурзи.Съществуват различни видове импланти, включително създадени от естествени тъкани, взети от други части на тялото. Този тип операция е по-обичайна при пациентките, болни от рак на гърдата, които се подлагат на възстановяване на бюста след мастектомия. Често срещани са и пълните със силикон или салин импланти, които се поставят под гръдната тъкан, за да увеличат размера и да подчертаят формата. Имплантите обичайно се поставят чрез разрез под гърдата, но могат да се поставят и чрез разрез под мишницата или около зърното на гърдата. Операцията обикновено се прави под обща упойка и продължава до час и половина.

Експертите обаче предупреждават, че гръдните импланти се нуждаят от дългогодишна грижа. "Гръдните импланти не траят цял живот, те трябва да бъдат сменени в определен бъдещ момент", съобщи Британското сдружение за информация по въпросите на имплантите на страницата си в интернет.

То уточнява, че съвременните импланти е вероятно да траят между 20 и 25 години, около 10 години повече спрямо средното при по-старите видове, разработени в началото на 60-те и през 70-те години.

В някои страни, където имплантите са популярни сред младите момичета, във Венецуела например не е рядкост родителите да подаряват операция за поставяне на гръдни импланти на дъщерите си тийнейджърки, това означава, че жената трябва да се подложи на още една, а вероятно и на още две операции през живота си.

Лекарите казват, че често след операция има болки и повечето клиники съветват пациентките си, да не вдигат ръцете си над главата няколко седмици след операцията.Добави коментар