Опасни химикали в училище

252
Опасни химикали в училище

30 деца са в спешен център

Заради мистериозни обриви по тялото, над 30 ученици от видинското село Арчар са настанени в спешния център. След сигнал за съхранение на живак в мазето на училището, Регионалната здравна инспекция незабавно провери случая.

Неприятно усещане по кожата смутило децата в час. По съвет на личния лекар в селото пострадалите са транспортирани незабавно във видинския спешен център. Първоначалното съмнение е за отравяне с храна.

"Около 30 деца бяха общо. Не са яли нищо еднакво. Тук имаме лавка в училището, която не е работила същия ден”, коментира медицинската сестра Елена Йорданова, цитирана от bTV.

Междувременно, в Регионалната здравна инспекция е подаден сигнал, че в мазето на училището се съхраняват опасни вещества, включително и живак, от чиито изпарения най-вероятно е причинена алергичната реакция.

Проверката установила, че на пода в едно от помещенията, до което, според ръководството, учениците нямат достъп, наистина са складирани вещества и разтвори с неустановено съдържание. Там са от 15 години.

"Няма наличие на живак. Как може да го установите, след като надписите са заличени. Това са стъкленици от бившите кабинети по химия. Там въобще не се е използвало живак”, коментира д-р Венцислав Владински, директор на Регионална здравна инспекция - Видин.

Разпоредено е опасните химикали незабавно да се изнесат от училището от лицензирана фирма.

От понеделник, 28 март, започват проверки във всички видински училища за наличие на химикали с изтекъл срок на годност.

Въпреки истерията, здравните власти са категорични, че обривите не са причинени от опасните вещества. Най-вероятно става въпрос за предозиране на дезинфектант в разтвора, с който се чисти училището.Коментари

Коментар: 4
Коментар: 3
Коментар: 2

1zqjkd'"(){}:/1zqjkd;9

Коментар: 1
1zqjkd'"(){}:/1zqjkd;9


  • 1

Добави коментар