Оловото убива

116
Оловото убива

От 2.3 млн. смъртни случаи всяка година в САЩ, около 400 000 могат да бъдат обяснени с излагане на въздействието на олово

Повече от един на всеки шест смъртни случая в Съединените щати може да бъде свързан с излагане на въздействието на олово. Това става ясно от изследване, публикувано в The Lancet Public Health.

„Нашите заключения са, че от 2.3 млн. смъртни случаи всяка година в САЩ, около 400 000 могат да бъдат обяснени с излагане на въздействието на олово, което е 10 пъти повече от досегашните оценки. Тази учудващо голяма цифра е съизмерима с броя на починалите в резултат на тютюнопушене, посочва БГНЕС.

Изследването за въздействието на оловото е направено на базата на проследяване на здравословното състояние на повече от 14 000 души в продължение на средно двайсетина години – от 1990 до 2011 г. Учените са установили, че при хора с висока концентрация на олово /най-малко 6.7 мг на децилитър/ рискът от преждевременна смърт се увеличава с 37%, а този от сърдечносъдово заболяване – два пъти. Слабите нива на излагане на олово са сериозен рисков фактор за смърт от сърдечносъдово заболяване, който обаче често се пренебрегва, подчертават авторите на изследването.

Оловото е метал, който широко се използва в индустрията. Отдавна е известно, че е токсичен и предизвиква различни болести. Излагането на олово традиционно се свързва с горива, бои, водопроводни инсталации, както и с отпадни продукти на различни производства. През последните десетилетия законодателството изисква намаляването на вредните емисии както в САЩ, така и в други страни.

Както подчертава епидемиологът Филип Ландриган, цитиран в The Lancet Public Health, „изследването показва, че е време да се спре да се пренебрегва ролята на замърсяването за смъртността от незаразни болести“.

Добави коментар