Оклахома забрани аборта

79
Оклахома забрани аборта

След 20-тата седмица от бременността

Оклахома стана четвъртият американски щат, който забрани абортите след 20-ата седмица от възрастта на плода. Законът бе подписан от губернатора на щата Мери Фейлин, член на Републиканската партия.

Фейлин парафира и още един закон, забраняващ на застрахователните компании да предлагат здравни застраховки за физически увреждания, настъпили в резултат на аборт, предаде БГНЕС.

Противниците на двата закона ги нарекоха "обидни" и "унизителни", позовавайки се на решението на Върховния съд от 1973 г. за легализация на абортите. "Това е просто подигравка с правото на жената да избира свободно!", казват те.

Забраната на аборта след 20-ата седмица от момента на забременяването се позовава на схващането, че по това време плодът в утробата на майката е вече способен да изпитва болка. По-рано тази година забраната бе въведена в щатите Айдахо и Канзас, а миналата година - в Небраска.

Засега не е ясно още колко щата ще последват примера им, но във всеки случай 23 възнамеряват да разгледат идеята за рестрикции спрямо застрахователните компании, предлагащи застраховка "аборт".Добави коментар