Оглушаваме, когато четем?

76
Оглушаваме, когато четем?

Може ли кръстословицата да блокира способността ни да чуваме?

Вглъбяването в хубава книга или кръстословица наистина може да блокира способността ни да чуваме, показва изследване на британски учени.

Те доказали, че когато някой е съсредоточил цялото си внимание върху нещо определено, може да стане глух за нормално доловими звуци. Това се случва, защото зрението и слухът се опитват да поделят ограничен капацитет на мозъка, обяснява БГНЕС.

Последиците от този проблем може да са доста сериозни и да станат причина за пътни инциденти. Учените смятат, че той възниква, когато сме обсебени от хубава книга или интересна статия във вестник и можем да не чуем говорителя в метрото и да пропуснем спирката си.

Или когато пишем SMS, докато вървим, може да не чуем приближаваща се кола и да опитаме да пресечем, без да гледаме. По време на изследването 100 доброволци били помолени да решат няколко компютърни задачи, свързани с различни по форма кръстове, като същевременно им били поставени слушалки.

Някои от задачите били лесни, като например да кажат, че раменете на кръста са с различен цвят. Други били по-трудни и изисквали да се доловят леки разлики в дължината.

В определен момент неочаквано в слушалките прозвучавал един тон, след което експериментът спирал. След това участниците трябвало да отговорят дали са чули звука. Докато определяли цветовете, само двама от десет доброволци пропуснали тона.

Но когато били концентрирани върху по-трудни задачи, осем от десет не успели да го чуят. "Смята се, че слухът се е развил като система за ранно предупреждение, която не зависи от вниманието, но нашето изследване показва, че ако вниманието ни е насочено на друго място, ние действително можем да станем глухи към света около нас", съобщи ръководителят на изследването проф. Нили Лави от Лондонския университетски колеж.Добави коментар