Няма полезен тен, но слънцето ни трябва

209
Няма полезен тен, но слънцето ни трябва

В умерени количества слънчевата светлина ни пази от остеопороза

Препичането под лъчите вреди. Няма полезен тен – категорични са дерматолозите. Добиването на загар, с който много се гордеем, е защитна реакция на клетките, които се опитват със собствени сили да се защитят от вредните ултравиолетови лъчи. За да се предпазят от увреждане в дълбочина, пигментните клетки отварят „цветен чадър”. Меланоцитите произвеждат меланин, който „покрива” сърцевината на клетката – защитава ДНК-то – генетичния материал от пораженията на радиацията.

Затова пък умерената доза лъчи е жизнено необходима за костите. Заедно с разходките на открито, спортът и подходящо подбраната храна са единствена защита срещу остеопорозата. Лечението й засега не е особено успешно.

Превенцията дава по-добър резултат. При условие, че започне от рано - още на 40-45-годишна възраст преди старта на менопаузата. Защото начинът ни на живот не създава нужния запас от минерали и витамини за гарантиране здравината на костите, особено когато работата на хормоните зацикли и организмът остане без защитата на естрогените. Нивото им естествено започва да пада в периода преди менопаузата, намалява постепенно и спира напълно в климактериума.

За да се предпазим от усложненията, които идват неминуемо с напредване на възрастта по-видимо при жените, но не подминават и мъжете, са ни нужни калций, витамин Д и физически натоварвания. Слънцето е лечебен фактор № 1, а ежедневните разходки на открито по лъчите, без директно да се пържим, са естествен доставчик на вит. Д. И ако храната не осигурява този жизненоважен витамин и то в добра доза, трябва да го вземате като добавка, съветват лекари.

Дневната дажба е 400-800 единици – толкова, колкото съдържат всички поливитаминни комплекси. За набавяне на ценния витамин помага и физическата ни активност – разходки в парка и планината, джогинг, аеробика.

Вижте още: 7 забележителни ползи от слънчевата светлина

Другият минерален дефицит е от калций. Полагат ни се 1200- 1500 мг. всеки ден, но не ги получаваме с храна. Млякото не е най-добрият източник, защото организмът не усвоява лесно съставките му. Калцият, който съдържа сиренето и кашкавалът пък, се изхвърля още със суроватката. Затова е по-добре да заменим млякото със сок от моркови. Биологичната усвоимост на половин литър сок се равнява на 12 таблетки калций, обяснява д-р Атанас Михайлов.

Овесените ядки също са богати на калций. Той обаче, също остава “недостъпен” за организма. Помага, ако към тях добавим ръжени или пшеничени трици. Те доставят ензима фитаза, благодарение на който калцият от овеса може да бъде усвоен. Семена и ядки допълват дозата от този минерал. След най-полезните са сусам, слънчоглед, тиквени семки, лешници, бадеми и орехи. Но сурови, е съветът на д-р Михайлов.

Соята и останалите бобови също доставят градивни материали за костите. Полезни са лещата, грахът и нахутът. Освен че са източник на калций и магнезий, те са богати и на естествени растителни хормони. Забравете цигарите. Те доказано намаляват производството на естроген, което допълнително „пие” градивен материал от костите . По тази причина при активни пушачки менопаузата настъпва 8-10 години по-рано в сравнение с тези, които не пушат, обясняват акушер-гинеколози.

Не прекалявайте и с алкохола. Любителките на чашката са с по-чупливи кости и при тях фрактурите са по-чести, доказват проучвания. Лекарите препоръчват повече храни богати на калций и вит. Д още преди настъпване на менопаузата. А след това и хормонална терапия. За жените, които не могат да пият синтетични хормони, има достатъчно естествени заместители – така наречените фитоестрогени. Това е „рецептата” за избегнем остеопорозата и да съхраним минералната плътност на костите.Коментари

Коментар: 1
тен

Тази статия е много полезна за глупавите кифли, които целогодишно се пържат по солариумите! Тъпи патици! така кожата се състарява и освен това е опасно за здравето!


  • 1

Добави коментар