Няколко мита пречат на грипната ваксинация у нас

115
Няколко мита пречат на грипната ваксинация у нас

Тази година ни очаква нов грипен щам, наречен "Мичиган"

Едно от най-смъртоносните инфекциозни заболявания е грипът. Проблемът е, че у нас едва 2% от българите се ваксинират срещу грип, което е един срамен процент. Това изтъкнаха епидемиолози и представители на Световната здравна организация в навечерието на поредния зимен сезон.

Няколко мита пречат на грипната ваксинация у нас, смята държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Един от тях е, че човек си мисли, че може да се разболее при поставяне на подобна ваксина.

От друга страна според Кунчев фармаиндустрията не е толкова заинтересована от поставянето на ваксини, тъй като лечението и на най-лекия грип струва повече, отколкото ваксината, посочва Дарик радио.

Акцентът трябва да са хората на възраст над 65 години, тъй като те са най-застрашени от усложнения, припомни доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация у нас. Освен това внимателни трябва да бъдат и бременните жени, децата и хората с хронични заболявания.

Тази година ни очаква нов грипен щам, наречен "Мичиган". Той има най-голяма прилика със щама "Калифорния", известен още като свински грип. Дали новият щам „Мичиган” ще доминира тази зима обаче засега остава неясно.

Добави коментар