Някои замърсители улесняват развитието на ракови метастази

108
Някои замърсители улесняват развитието на ракови метастази

Устойчиви замърсители, като например диоксини и полихлорбифенили, може да улеснят появата на метастази на рака на гърдата

Устойчиви замърсители, като например диоксини и полихлорбифенили, може да улеснят появата на метастази на рака на гърдата, сочат предварителните резултати от изследване, цитирани от АФП. То е извършено от екип под ръководството на Ксавие Кумул от Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания. Наличието на намиращи се на разстояние от първоначалния тумор метастази е знак за агресивен рак, отбелязаха от института.

Когато са открити метастази, шансът да се оцелее 5 години след поставяне на диагнозата е едва 25 процента, докато ако е засегната единствено гърдата, вероятността да се оцелее е 99 процента, а при положение че са засегнати и лимфните възли - 85%, съобщава БТА.

Неотдавнашни проучвания наведоха на мисълта, че излагането на устойчиви органични замърсители, които се натрупват в хранителната верига, е рисков фактор за рак на гърдата. За да преценят въздействието на устойчиви органични замърсители върху нивото на агресивност на рака, учените изследвали концентрацията на диоксини и полихлорбифенили в проби от мастна тъкан около раково образувание на гърдата у 91 жени. Биологичният и статистически анализ разкрил връзка между намиращите се на разстояние от първоначалния тумор метастази и наличието на диоксини в мастна тъкан у жени с наднормено тегло. У всички участнички концентрацията на диоксини и полихлорбифенили изглежда е свързана с големината на тумора и със стадия на раковите метастази в лимфните възли.

Оказало се, че жените, при които концентрацията на полихлорбифенили е най-висока, са с най-голям риск от рецидив на болестта. Колкото по-голяма е концентрацията на устойчиви органични замърсители в мастната тъкан, толкова по-агресивен е ракът, в частност у жените с наднормено тегло. Резултатите от изследването са публикувани в Environment International.

Добави коментар