Новите детски болести

316
Новите детски болести

Едни болести изчезват, други се появяват за първи път

Светът непрекъснато се променя. За съжаление, същото се отнася и за болестите. И докато едни изчезват завинаги, други се появяват за първи път. Кои са новите болести, които атакуват децата ни?

Пневмококови инфекции
Streptococcus pneumoniae - това е научното име на пневмококът. Бактерията се намира в носа и гърлото на здравите деца. Изследванията показват една плашеща тенденция - носят я 60% от малчуганите в предучилищна възраст. Тяхната имунна система е все още несъвършена и става лесна мишена за бактерията.

Пневмококът може да предизвика сериозни здравословни проблеми - възпаления на ухото и синусите, пневмония, менингит, сепсис, ендокардит, перикардит, перитонит, мозъчен абсцес и други. Той се лекува с антибиотици, но заради широката им употреба става все по-нечувствителен на тях.

За да се справят с все по-голямата заболеваемост от пневмококови инфекции, на пазара се появиха пневмококови ваксини. От 2010 г. в българския имунизационен календар също е заложена такава ваксина - Синфлорикс.Аутизъм
Това е заболяване, което засяга развитието на мозъка и поведението. Най-често децата с аутизъм живеят в свой свят, не изпитват желание да общуват с околните и се самоизолират.

Основните симптоми при аутистите са неумение и нежелание да общуват, неразбираема реч, често повтарящи се реплики, липса на мимики и жестове, повтарящи се действия и продължителни занимания с части от предмети.

Все още не е открито достатъчно ефективно лечение. Смята се, че при аутизъм помагат терапиите с животни, специалната диета и всекидневната работа на специалисти с децата, засегнати от болестта.

Розеола
Шестата болест на света - това е розеолата. Тя засяга изключително децата до тригодишна възраст и се превръща в едно от най-често срещаните заболявания в тази група. Разпространява се предимно през пролетта и есента, предава се по въздушно-капков път.

Болестта протича с висока температура, възпаление на гърлото и обрив по тялото. След преболедуването тялото изработва траен имунитет. Лекува се с температуропонижаващи лекарства, витамини и имуностимуланти.Херпангина
Това е вирусно заболяване, което засяга предимно децата - най-уязвими са кърмачетата и малчуганите до шестгодишна възраст. Причинява се от вируси, които най-често се предават по фекално-орален път - тоест чрез мръсни ръце и заразена храна.

Болестта се проявява през топлите месеци - от май до октомври. Започва със симптоми, подобни на грип - висока температура, обща отпадналост, вялост. Гърлото е силно зачервено, появява се и обрив по тялото, който представлява пъпки с бистри мехурчета с течност.

При херпангина се назначават само температуропонижаващи препарати, като не се налага прием на антибиотик. Препоръчва се чай от лайка за облекчаване на болките в гърлото, както и мехлем за външния обрив.

Затлъстяване
Неслучайно го наричат бичът на века - затлъстяването в детска възраст предполага превръщането на детето в един болен човек. Мрачната статистика сочи, че 5% от децата у нас са с високо кръвно налягане. 13% от учениците са с наднормено тегло.

Излишните килограми не само повишават риска от хипертония, те водят до диабет, сърдечни заболявания и други опасни болести. Това може да бъде избегнато, ако в ранна детска възраст се изградят навици на здравословен начин на живот. Според специалистите едва 5% от децата се хранят всеки ден с пресни плодове и зеленчуци.Добави коментар