Нови открития за рака на гърдата

158
Нови открития за рака на гърдата

Могат да спасят хиляди жвотии

Три ключови гена на рака на гърдата бяха открити от британски учени. Откритието може да спаси хиляди животи на година и даде на изследователите вдъхновението, от което се нуждаеха, за да открият ново лечение на една от най-разпространените форми на заболяването.

Макар че изследванията са все още в ранна фаза на развитие, първите нови лекарства могат да са готови до пет години. Те ще атакуват рака по различен начин от съществуващите медикаменти, което означава, че ще работят там, където настоящите терапии се провалят и това ще спасява около 1000 човешки живота на месец само във Великобритания.

По време на петгодишното изследване учените анализирали ДНК на 104 пациентки, болни от рак, включително на много британци. Всички жени имали позитивен за естрогенни рецептори рак на гърдата, който отнема живота на четири от пет болни от рак на гърдата пациентки и на година е отговорен за смъртта на 12 000 жени.

Той получава името си заради факта, че естрогенът "подхранва" и разраства тумора. Много съществуващи лекарства, сред които и тамоксифен, най-разпространения медикамент за лечение на рак на гърдата, работят като намаляват снабдяването с естроген.

Но туморите често може да станат резистентни на лечението, позволявайки на рака да се завърне след операция или да се разсее в тялото с потенциално фатални последици.

Въпреки близостта си до естрогенния рецептор, гените работят отделно един от друг. Това означава, че новите лекарства може да действат там, където съществуващите са се провалили, посочва БГНЕС.Добави коментар