Нова надежда: жена в напреднал стадий на рак на гърдата го пребори

3276
Нова надежда: жена в напреднал стадий на рак на гърдата го пребори

Имунотерапията се изразява в стимулиране на имунната защита и вече даде добри резултати срещу някои видове рак

Жена, засегната от рак на гърдата в напреднал стадий, срещу който химиотерапията се е оказала неефикасна, е излекувана с експериментална имунотерапия, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. "Пациентката е смятана за излекувана от две годиниг", увери приложилият експерименталната имунотерапия изследователски екип от Националния онкологичен институт в Бетесда и университета в Ричмънд, САЩ. "Здравословното й състояние бе критично - метастази на рака бяха засегнали други органи, включително черния й дроб."

Не се дават подробности за пациентката, освен че била на 49 години, когато върху нея е започнало тестването на експерименталната имунотерапия. Имунотерапията се изразява в стимулиране на имунната защита и вече даде добри резултати срещу някои видове рак - на белите дробове, шийката на матката, простатата, кожата, левкемия.

Описаният сега метод се изразява в отнемане на лимфоцити (имунни клетки) от пациентката и манипулирането им в лабораторна среда, преди да бъдат реимплантирани в организма й. Те минали специална селекция, за да се установи кои от тях разпознават раковите клетки. След това били реактивирани, за да ги атакуват. Те били придружени от инхибитор на контрола на имунната защита, за да се деблокира контраатаката на имунната система, съобщава Дарик радио.

"Реакцията към лечението е безпрецедентна - отбелязва експертът Ласло Радвани от Института за изследвания върху рака в Торонто, Канада. - Пред прага сме на малка революция, която ще даде възможност благодарение на имунотерапия да вземем за мишена замесените с раковите болести генни мутации." Резултатите от изследването са публикувани в Nature Medicine.

Добави коментар