Нов вирус заплашва Европа

100
Нов вирус заплашва Европа

Идва от дивите животни в Азия и Африка

Смъртоносният вирус "Армагедон" заплашва с глобална пандемия, вече има първи смъртни случаи в Европа, предупреждават британски учени, цитирани от "Дейли мейл". Може ли това да бъде следващия птичи грип, най-голямата пандемия в света?

Лекарите смятат, че родина на вируса е Африка и Азия, но заразата вече е на прага ни и в Европа. Заболяването започва внезапно с главоболие, температура, треска, болки в стомаха и повръщане. След няколко дни, вместо да отшуми вирусът, състоянието на болните рязко се влошава и получават кървене от очите и ушите като изходът е фатален в 30% от случаите.

Според вестник "Дейли Мейл" става дума за Crimean-Congo Viral Hemorrhagic Fever. Във Великобритания вече е регистриран първият случай на болен от опасния вирус. 38-годишен монтьор от Глазгоу се връща от сватбата на брат си в Афганистан със симптомите на заболяването. Той умира в отделение със специален режим за инфекциозни болести в Лондонската кралска свободна болница. След проведените изследвания лекарите установяват, че неговата болест е широко разпространена сред домашните и диви животни в Африка и Азия.

Починалият 38-годишен мъж обаче не е единственият случай на болен от подобна инфекция, отбелязва novini.bg. Миналия месец 49-годишен пациент постъпва в болница "Свети Томас" в Лондон с треска, силна кашлица и затруднено дишане. Лекарите му поставят диагноза Тежък остър респираторен синдром (ТОРС). Но кръвните проби сочат, че не това е диагнозата. Медиците не успяват да разпознаят инфекцията, защото не е нито една от познатите до момента. Мъжът наскоро се бил върнал от Катар. Оказва се, че неговият вирус е действително от "семейството" на ТОРС, но е мутирал и вече е нещо съвсем ново. Той се предава от животни, не от хора. Скоро мъжът получава бъбречна недостатъчност и умира.

Според вирусолога проф. Джон Оксфорд от болница "Кралица Мери" към университета в Лондон светът трябва да е готов за нова пандемия от вирус, който е предаден от животни. "Тя ще удари планетата през следващите пет години, като потенциалния ефект върху човешката раса ще е унищожителен. Подобна зараза ще бъде причинена от нов щам супер вирус, който ще е изключително заразен и ще дойде от животни в Африка или Азия", обясни още професорът. Той даде за пример испанския грип, който погуби около 100 млн. души по света между 1918-1919 г. Учените смятат, че той е тръгнал от дива птичка.Добави коментар