Носенето на маска снижава риска от COVID-19 с 53%

146
Носенето на маска снижава риска от COVID-19 с 53%

Носенето на маска е най-ефективната мярка за опазване на общественото здраве от коронавируса

Носенето на маска е най-ефективната мярка за опазване на общественото здраве от коронавируса, като намалява заболеваемостта с 53%. Това показва най-новото международно проучване на ефективността на този продукт.

Изследователи от различни страни, между които Великобритания, Австралия и Китай, са провели шест проучвания, за да изследват как носенето на маска, социалното дистанциране и други мерки в областта на общественото здраве влияят върху глобалната заболеваемост от COVID-19.

"Общият обобщен анализ показва 53% намаление на честотата на COVID-19, въпреки че разликата между резултатите от отделните проучвания е значителна", се казва в доклада, публикуван днес в научното списание „British Medical Journal“.

В проучванията са участвали повече от 400 000 души, като повече от 2500 от тях са имали коронавирус по време на изследването, посочва БГНЕС.

Въпреки своята безопасност и ефективност, повечето ваксини срещу коронавируса не осигуряват 100% защита, твърдят учените, така че наред с програмите за ваксинация е необходимо да се продължи носенето на маски, да се спазва социална дистанция и да се мият ръцете. Както отбелязва вестник "Гардиън", това е първото международно проучване от този род.

Добави коментар