Ноктите показват 7 промени в организма

403
Ноктите показват 7 промени в организма

Браздите по тях казват за проблеми с обмяната

Настъпи ли някаква промяна в организма, започне ли имунната система да отслабва и да се заражда едно или друго заболяване, външните човешки органи претърпяват промени, които подсказват за настъпващия срив на здравето. За тези промени хората са знаели и са ги наблюдавали от незапомнени времена.

Като един от най-ясните индикатори за промените в организма те са смятали ноктите. По тяхната форма, гладкост или грапавина и промяна те са знаели, че нещо неблагоприятно се случва в тях и трябва да вземат мерки, посочва вестник "Монитор". Ноктите подсказват седем важни промени в организма. Тази народна диагностика е известна във всички точки на земното кълбо при всички етноси и култури. 

Според американския дерматолог д-р Джулия Дзъ от Нюйоркския медицински център обезцветяването или бледността им може да сочи за проблеми с нокътната плочка. „Ако се появят такива петна, това може да е ранно развитие на меланома на нокътната плочка“, обяснява лекарката и съветва да се отиде на профилактичен онкопреглед.

Жълтеникав оттенък пък подсказва началния стадий на псориазис. Също според редица специалисти жълтият цвят на ноктите може да говори за възникващи проблеми с черния дроб. Не по-малко тревожен сигнал е, когато те започнат да сивеят (цианоза). Според д-р Андреа Вайл от Харвардската медицинска школа това може да сочи ниско ниво на хемоглобин, проблеми с кръвообращението и дихателната система.

Белите петна, които ту се появяват, ту изчезват, смятаме за нещо обичайно. Мнозина не им отдават значение, но това може да се окаже фатален пропуск. Малките бели петна с различна форма говорят за недостиг на цинк или калций в организма. „Освен това, ако на ноктите са започнали да се появяват хоризонтални бели ивици, това може да сочи проблеми с бъбреците”, предупреждава д-р Джулия Дзъ. Това състояние има отделно название – левконихия.

Напречните бразди по плочките и малките вдлъбнатини по повърхността на ноктите според лекарката подсказват, че човек е подложен на продължителен стрес. Втората причина е нарушение на обмяната на веществата. И накрая третата – травма на ноктите. Надлъжните линии по тях се срещат обикновено при възрастни хора и са в резултат на логични геронтологични изменения в организма. Но понякога тези ивици могат да възникнат и при млади хора. В такъв случай появата на надлъжни линии може да сочи, че човек употребява недостатъчно течности.

Чупливи и разслояващи се нокти подсказват няколко неща - недостиг на витамини A, E, D, както и на желязо и цинк. Освен това чупливите и разслояващи се нокти могат да алармират и за предстоящи проблеми с ендокринната и сърдечносъдовата система и да послужат като първи предвестник на диабета.Добави коментар