Ноктите говорят

1061
Ноктите говорят

Вижте кои болести можете да познаете по тях

Ноктите могат да разкажат много за здравето на човека. Те реагират с промени във външния си вид и цвят на тежки заболявания, нарушения в обмяната, недостиг на полезни вещества, а също така на неврологични, ендокринни или съдови проблеми, пише woman.bg.

• Сините нокти са един от симптомите за сърдечна недостатъчност или проблем с белите дробове, който възниква поради недостиг на кислород в кръвта. Незабавно потърсете помощ от лекар.

• Ноктите се разслояват, ако се пилят с метална пила или при търкане по сух предмет. Те трябва да се режат във влажен вид, да се пилят с мека пила и след отстраняване на неравностите да се лакират с безцветен лак.

• Хоризонталните ивици по нокътя са резултат от спирането на неговия растеж, например по време на тежко заболяване, грип с висока температура или са провокирани от емоционален стрес или непоносимост към някои лекарства. След премахване на причината ноктите ще оздравеят.

• Белите точки са въздушни джобове, които се образуват след незначителна травми на нокътя, както и при недостиг на витамини.

• Бледите, плоските или изпъкналите нокти са признаци на малокръвие: анемия, недостиг на желязо и витамин В1. Те могат да са провокирани и от недостиг на хемоглобин в резултат на скрито кръвотечение или недостиг на желязо (дневната норма за него е 15 мг), което се съдържа в голямо количество в яйцата, месото, черния дроб и ябълките. Необходимо е веднага да се направи преглед при специалист, който ще изясни причината за ниския хемоглобин и ще вземе нужните мерки.

• Тънките и чупливи нокти са следствие от продължителна работа с вода, разтворители, агресивни химични течности, травмиране на ноктите или проблем със щитовидната жлеза. Работете с ръкавици и използвайте защитни кремове. Приемайте витамини от групата В, които заздравяват ноктите.

• Изпъкналите нокти са резултат от хронични възпалителни процеси или инфекциозни заболявания на белите дробове, сърцето, черния дроб и т.н.

• Дебелите деформирани нокти със сив или жълтеникав цвят са белег за наличието на гъбична инфекция или псориазис, при които по повърхността на нокътя се забелязват много вдлъбнатини, като че ли някой е забучвал карфици в нокътя. Потърсете дерматолог, който ще ви назначи правилното лечение.

• Изгризаните нокти са свидетелство за хронично психично или емоционално напрежение. В такъв случай потърсете психолог, който ще ви помогне да се разделите с комплексите си, неконтролируемите желания и... изгризаните нокти.

• Черният нокът на единия от пръстите най-често е резултат от кръвоизлив при удар или прищипване. Почерняване на големия нокът на пръста на крака се наблюдава понякога и при често ползване на лошо избран размер обувки. След удара поставете пръста под струя ледена вода. Ако под нокътя се отделя кръв, постарайте са да я спрете, защото тя може да се наслои върху него. Ако нокътят се е повдигнал, потърсете намесата на хирург. И внимавайте с обувките и маратонките – те не трябва да ви стискат.Добави коментар