Никотиновите лепенки

533
Никотиновите лепенки

Неефективни са, доказа проучване

Никотиновите лепенки са безполезни и не помагат на пушачите да загърбят вредния си навик в дългосрочен план, установи най-ново изследване на екип от Харвардския и Масачузетския университет.

Модерната терапия за заместване на никотина се оказала не по-ефективна от волевото отказване от цигарите. Учените са изследвали 800 пушачи, решили да спрат цигарите, в реална ситуация.

И при двата метода – с воля или с лепенки, резултатите били сходни в дългосрочен период. Така че никотиновите лепенки не са гаранция, че ще откажат пушачите от вредния за здравето им дим, съобщи БТА.

Изследваната група се е опитала да откаже пушенето в периода 2001-2006 г. Оказало се, че честотата на връщането към порочния навик била еднаква, независимо от това дали е използвана терапията с лепенките-заместители на никотина или не.

Резултатите били едни и същи както за закоравелите пушачи, така и за тези с по-ниска консумация на тютюневи изделия.Във Великобритания здравните служби влагат около 84 млн. британски лири годишно в програми за отказване от тютюнопушене. Седмично британците, решили да използват никотинови лепенки, харчат по 10-14 британски лири, за да си набавят комплектите, припомня "Дейли мейл".

Според американските учени, здравните служби трябва да преосмислят финансирането на заместителните антиникотинови терапии, защото те не се оказват толкова ефективни, колкото се смяташе. Освен лепенки, те включват дъвки и спрейове за нос или инхалатори, които доставят ниски нива на никотин в кръвта, за да не се изпитва никотинов глад по време на отказването.

Според някои експерти отказването от тютюневия дим в период от 4 седмици дава по-добри резултати с лично волево решение, отколкото със заместителни терапии. Други експерти все още твърдят, че лепенките са ефективни и удвояват шанса на пушачите да загърбят цигарите.

Евтините никотинови лепенки могат да се окажат мощно оръжие в борбата срещу деменцията, забавяйки развитието на заболяването, пише пък "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите на проучването от университета "Вандербилт" са установили, че кожните пластири, използвани обикновено от пушачите с цел да се откажат от вредния порок, значително подобряват способността за мислене и запаметяване на хора с ранни симптоми на деменция.За целите на изследването 67 доброволци непушачи с леки проблеми със запаметяването били разделени на две групи. На участниците от едната група в продължение на шест месеца всекидневно били поставяни никотинови лепенки, а останалите били третирани с плацебо. След половин година участниците от групата на никотинови лепенки се справяли по-добре на тестове за дългосрочна памет и концентрация.

Резултатите от изследването показват, че никотиновите лепенки – макар и да не предлагат лечение за невродегенаративното заболяване – подобряват състоянието при леко когнитивно увреждане – преходен период между нормалното стареене и деменцията.Добави коментар