Неволно изпускане?

228
Неволно изпускане?

От него по-често страдат дамите

В масовите представи проблеми като неволно изпускане на урина имат най-вече хората в напреднала възраст. Уринарната инконтиненция обаче не е нормална за остаряването, нито е неизбежна след раждане или като част от промените в организма през менопаузата. Въпреки че и двата пола могат да страдат от този проблем, той засяга по-често дамите. Това е симптом, зад който се крие патологично състояние или сериозно в една или друга степен заболяване.

Неконтролираното изпускане на урина, проявяващо се при жените при кашляне, кихане, смях, спортуване, вдигане на тежки предмети или други резки движения на тялото, е често срещано оплакване. Много дами смятат погрешно, че този проблем е свързан с процеса на остаряване и че не може да бъде отстранен и затова не търсят специализирана медицинска помощ.

Сред основни причини за поява на уринарната инконтиненция са настъпилите промени в структурите на малкия таз, свързани с бремеността и раждането, хормоналната пренастройка на организма в периода на менопаузата, наднормено тегло, психични нарушения, урологични и метаболитни заболявания. Всъщност има различни видове инконтиненция на урината, които са плод на различни причини. При "стрес инконтиненцията", проявяваща се по време на кихане, кашляне, скачане, най-честата причина са тежко протекло раждане с травматизиране на половите органи на жената, докато т.нар. "императивната инконтиненция" е плод на нелекувани възпаления, структурни промени на пикочния мехур, климактерични нарушения и други.

Лечебният подход е различен и се определя от причините довели до оплакванията. Използват се различни оперативни техники или се прилага медикаментозна лечение. Важен момент в комплексния терапевтичен подход е и провеждането на насочената кинезитерапия за укрепване на коремната мускулатура и най-вече тази на тазовото дъно. Нелекувана навреме уринарната инконтиненция влошава качеството на живот на страдащите, водещи и до трудно овладяващи се депресивни състояния.

Вижте още: Защо вдигаме температура?

Усложненията от инконтиненцията на урината се свеждат до възпаление на кожата в слабинната област с повишаване риска от инфекци, включително и на уринарния тракт. Оплакванията могат да доведат до промяна в начина на живот, ограничаване на социалните контакти, избягване на сексуални отношения, смущаване на работния процес. Уринарната инконтиненция е симптом, на който трябва да се обърне внимание. Тя обуславя спазването на строга хигиена, в някои случаи промяна на хранителни навици и двигателна дейност.

Д-р Анет Гаурудер-Бурместер (Annett Gauruder-Burmester) е водещ немски специалист в областта на лечение на заболявания на органите в малкия таз при жените, свързани с инконтиненцията на урината. Тя е ръководител на клиника в Берлин, в която с успех се прилагат консервативни и оперативни методики на лечения при уринарна и анална инконтиненция. Сред тях са поставяне на изкуствени сфинктери открито или чрез лапароскопия при уринарна и фекална инконтиненция, реконструкция на сфинктерите при следродилна анална инконтиненция, свръхактивен пикочен мехур и интерстициален цистит, поставяне на слинг или меш, колпосуспензия, инжектиране на ботокс, аугментация, лечение със стволови клетки, козметична хирургия в областта на интимните части.

За късмет на родните дами със заболявания на органите на малкия таз д-р Анет Гаурудер-Бурместер ще преглежда и у нас. Прегледите ще се провеждат утре и на 13-ти август в столичната болница за женско здраве "Надежда", а всички желаещи да си запишат час за преглед трябва да позвънят на тел. 0885414430

Преглеждат безплатно хипертоници в "Александровска" този месец

Безплатни прегледи за хора с доказано или със съмнения за високо кръвно налягане ще правят специалистите от Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Александровска" през целия август, съобщава вестник "Стандарт". Консултациите ще се извършват от 14,30 до 18,30 ч. в приемния кабинет на клиниката. За да се прегледате, нямате нужда от направление по НЗОК, а само да си запазите час предварително на тел. 02/ 9230 467 или 02/9230 339. Освен клиничен преглед и ЕКГ, на пациенти с трудно контролирано артериално налягане ще се прави и холтер–мониториране със запис на сърдечната дейност за период от 24 часа, съобщават от лечебното заведение.Добави коментар