Неудържимите

79
Неудържимите

Еврокампания за спиране на тютюнопушенето

По уникален начин кампанията "Неудържимите" насърчава ползите от живота, без цигарен дим, които включват по-добро здраве, по-добро социално общуване, повече пари и разбира се - по-добро качество на живот.

Вече стартира и вторият етап от кампанията на Европейската комисия (ЕК) за спиране на тютюнопушенето.

Над 500 000 европейски граждани вече са демонстрирали подкрепата си за кампанията "Експушачите са неудържими", като са посетили нейните страници в социалните медии, обяви европейският комисар по здравеопазване Джон Дали.

Кампанията, обявена през месец юни тази година, има за цел да помогне на хората на възраст 25-34 години да откажат цигарите или да продължат да не пушат и да станат "непобедими" в живота си без цигарен дим.

"В рамките на три месеца над 20 000 пушачи вече активно използват iCoach, нашето интерактивно приложение за отказване на цигарите. iCoach предлага помощ с конкретни съвети и консултации, докато се придвижвате през етапите на отказването на цигарите. Това е и първият път, в който кампания на ЕС предлага практическа помощ", пояснява още еврокомисар Дали.

"ЕС проведе задълбочено изследване на последната си кампания", информира още комисарят. По думите му, значителна част от 77% от интервюираните са се съгласили, че посланието на кампанията има ефект.

"Ние ще продължим да работим в тази посока, за да сме уверени, че посланията, които изпращаме са запомнящи се, в унисон с нуждите на младите хора на нашето общество и оказват нужното въздействие", допълни той.

Вторият етап от кампанията включва всеобхватна рекламна кампания за ползите от отказването на цигарите във всички държави-членки на ЕС, участие в спортни, потребителски и здравни събития и партньорство с основни работодатели с цел насърчаване на отказването на цигарите на работното място.

Тези събития ще позволят на младите европейци да научат сами за инструментите, съветите и информацията.

"Самият аз отказах цигарите преди няколко години и знам колко трудно може да бъде това. Вярвам, че с тази нова кампания и с помощния инструмент ние наистина ще успеем да променим живота на хората и да им помогнем да станат "непобедими", споделя своя опит комисар Дали.

Всяка година в рамките на Европейския съюз повече от 650,000 души умират, вследствие на заболявания от тютюнопушенето. Допълнително 13 милиона души в ЕС страдат от сърдечно-съдови и хронични обструктивни белодробни заболявания, причинени от тютюнопушене. Всяка четвърта смърт (26%) на гражданин на ЕС, причинена от раково заболяване, е вследствие на тютюнопушене.

Тютюнопушенето е причина за смъртността в 85% от случаите на рак на белите дробове. На вредите, вследствие от тютюнопушенето, са подложени дори хората, които не пушат. Пасивното пушене е причина за смъртта на 79,000 граждани на ЕС всяка година.

Въпреки тези данни, почти една трета (29%) от гражданите на ЕС пушат цигари, пури или лула. Почти половината от гражданите на ЕС казват, че никога не са пушили. 22% заявяват, че са се отказали от пушенето.

В черната класация попада и нашата страна - най-голям процент от пушачите в ЕС живеят в региона на Източна и Централна Европа - България, Унгария и Гърция.Добави коментар