Непознатите алергии

572
Непознатите алергии

През април страдат алергичните към бреза

Чувствителните към цветния прашец знаят, че пролетта не е техният сезон. През април страдат алергичните към бреза, след това тези към житните растения и тревите, а накрая и тези, които не понасят плевели. И така цяло лято. Изненади като че ли няма. Ако обаче алергичните посегнат към някои храни, особено в съчетание с алкохол, реакцията е остра. Алергията променя облика си и показва непозната и понякога много опасна картина.

Студът и дъждовете забавиха цъфтежа на дървета и треви, но „отложените” алергии идват с пълна сила. Около месец се отложи цъфтежът на брезата – един от най-агресивните алергени за всеки европеец. У нас той се подрежда на второ място след тревите, които най-масово разболяват българите. Вместо през февруари-март брезата се покри с цвят през април.

„От една седмица чувствителните към брезовия полен търсят консултация в клиниката по алергология и астма на Александровска болница. Цветният им прашец разболява около 10 процента от българите”, каза д-р Мария Стаевска, главен асистент в клиниката по алергология и астма към Александровска болница. Поленовите зърна на всички цъфтящи дървета, треви и плевели са доста едри. Те полепват по лигавицата на носа и устата, но рядко слизат по-надолу в дихателната система.

Затова алергичните кихат, очите им сълзят, а от носа тече водниста хрема. Носът сърби и се запушва. Ако обаче се извие гръмотевична буря, поленовите зърна са разцепват. Станат ли по-малки, могат да проникнат до белия дроб и до долните отдели на дихателната система. Затова при буря има пик от астматични пристъпи при полинозно болните, обяснява д-р Стаевска. Още един неподозиран риск крие алергията към бреза – тя се комбинира опасно с някои храни. И когато човек хапне ябълка, праскова, морков или пък ядки, лигавиците се възпаляват, устните се подуват и отичат.

„Брезовата алергия е опасна, защото дава кръстосана реакция с някои плодове и зеленчуци. Същите алергени, които има поленовото й зърно, присъстват и в плода. И хора, които страдат от брезова алергия, ако хапнат ябълка, череша, морков, фъстъци или лешници, получават така наречения орален алергичен синдром. Той се изразява в сърбеж в устата и подуване на устните. Проблемът е, че повечето хора и не подозират това и реакцията ги сварва неподготвени”, обяснява д-р Стаевска.

Алергията обикновено „остава” в устата. В момента, в който алергенът стигне до стомаха, той се разгражда и с това всичко приключва. Изключение правят фъстъците. Те могат да причинят тежък пристъп на задух. Ако ябълката или морковът се сварят, алергенът се разгражда. Фатално може да се окаже, ако алергичният си приготви салата от моркови и изпие една ракия. Тя, като всеки алкохол, разширява кръвоносните съдове и засилва действието на алергена.

„Имах такъв случай. Възрастен пациент два пъти влиза по спешност в УНГ клиника със силен оток на устните, езика и на ларинкса, които го задушават. Опасно за живота състояние. Никой не допускаше, че има сенна хрема, защото в момента беше напълно здрав. Когато го разпитах внимателно, се оказа, че като по-млад той наистина е страдал от сенна хрема”, разказа алерголожката.

Днес 80 милиона европейци имат някаква форма на алергия. До 2015 г. всеки втори ще е с алергия. Бумът на алергиите, двойното нарастване на болните и прогнозите скокът да е още по-мощен в бъдеще са свързани с начина ни на живот. Няколко фактора се отразяват зле на имунитета и увеличават възпалителните заболявания, в това число и алергиите.

„Най-много алергии и възпалителни заболявания има в скандинавските и въобще в северните страни. Причина номер 1 е липсата на слънчева светлина, която води до дефицит на витамин D. Затова се препоръчва той да се взема допълнително на капки не само от деца, но и от възрастни”, обяснява д-р Стаевска, цитирана от вестник "Монитор".

Този витамин е свързан не само с алергиите, астмата, уртикарията, но и с ендокринни и онкоболести. Смята се, че дефицитът на витамин D е в основата на голяма част от съвременните възпалителни болести. Дори обаче да набавим вит. D, не можем да компенсираме липсата на слънчева светлина. Затова не бива да се лишаваме от нея.

И не на последно място, за да се предпазим от всякакви възпалителни заболявания, трябва да спим достатъчно, съветва лекарката. Съвременният човек често не си доспива, а това увеличава възпалителните болести, допълва д-р Стаевска и съветва в храненето да включим полезните омега-3 мастни киселини, рибено масло и вит. D, и то преди да дойдат болестите, като профилактика за здравето. Защото ако тези добавки са достатъчно в менюто на детето, рискът от алергии и астма драстично намалява.

Елементарни, но често пренебрегвани правила за здравословно хранене също пазят от алергии – като например да намалим консумацията на пшеница, а да дадем превес на ръж, лимец, киноа - нискокалорични култури, които съдържат много фибри. Да ядем по-малко червени меса за сметка на рибата, храните да не се пържат и препичат, защото това води до токсични отлагания в организма. Да спим достатъчно, да се движим активно - спорт и разходки на слънце ще набавят нужната „порция” вит. D, който също намалява риска от възпалителни процеси.Добави коментар