Непознати вируси в животните

179
Непознати вируси в животните

Идентифицирането им би предотвратило бъдещи пандемии

Сред животните се разпространяват поне 320 000 непознати вируса, твърдят учени от САЩ и Бангладеш, съобщи BBC. Идентифицирането им би предотвратило бъдещи пандемии. Това може да струва над 6 млрд. щатски долара, но сумата е малка, в сравнение със средствата, които ще са необходими за справяне с пандемия.

Учените отчетат, че почти 70 % от вирусите, които заразяват хора, като ХИВ, Ебола и новият Близкоизточен респираторен синдром (БИРС) са възникнали в дивата природа. За да изследват сериозността на проблема, учените са работили с вид прилеп, пренасящ вируса Нипа, който може да е смъртоносен, ако се прехвърли върху хора.

Изследвайки 1897 проби, взети от прилепи, учените са установили колко други патогена носи животното. Те открили почти 60 различни вида вируси, повечето непознати. След това екстраполирали това число към всички известни бозайници и стигнали до извода, че те са носители на поне 320 000 непознати вируса, съобщи Нова телевизия.

"Очевидно не можем да изследваме всяко животно на планетата, но можем да се опитаме и да картографираме възможно най-много, като използваме понятието горещи точки", смята проф. Липкин от Колумбийския университет. Подобен проект откри 240 нови вируса в райони, където хора и животни са в близък контакт.Добави коментар