Недостигът на витамини - какво не знаеш

223
Недостигът на витамини - какво не знаеш

13 от познатите на науката витамини са жизнено необходими

Защо са важни витамините? Много от тях са ключови хранителни вещества за метаболизма на човешкото тяло. Всеки витамин е от значение за здравето и развитието на различни системи в организма. Например витамин С е важен за здравето на костите, сухожилията и кожата, витамин А - за очите, а витамин D е необходим за формирането и заздравяването на костите. Дефицитът на витамини може да доведе до сериозни здравословни последствия.

13 от познатите на науката витамини спадат към така наречените есенциални, т.е. жизнено необходими, за да функционира правилно човешкото тяло. Това са витамините A, C, D, E, K и витамините от група В тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантотенова киселина (В5), биотин (Н), пиридоксин (В6), витамин В12 и фолиева киселина (В5).

Тези витамини се разделят на водоразтворими витамини, от които се нуждаем всекидневно - защото не могат да се складират в достатъчни количества, и мастноразтворими витамини, които се складират в мастните тъкани и черния дроб, посочва zdrave.bg.

Супер факти за витамините

Причини за дефицита на витамини

Недостигът на витамини може да се дължи на различни причини, но, като цяло, той възниква в резултат от хранителни дефицити. Например недостатъчната консумация на цитрусови плодове и зелени листни зеленчуци може да доведе до дефицит на витамин С. При вегетарианците и веганите, които не ядат месо и млечни продукти, може да се появи недостиг на витамин В12.

Недостатъчното излагане на слънчева светлина може да доведе до дефицит на витамин D, тъй като ултравиолетовата светлина е необходима за производството на този витамин в кожата. Кърмачетата, чиито майки не спазват добре балансирана диета, и тези със заболявания, които накърняват способността им да абсорбират хранителни вещества в стомаха и червата, също могат да развият дефицит на витамини.

Симптоми на дефицита на витамини

Тъй като всеки витамин действа по различен начин, всеки вид дефицит има различни симптоми. Витамин С е важен за здравето и за лечението на кръвоносните съдове, костите, сухожилията, зъбите и венците. Симптомите на дефицит на витамин С включват подути и кървящи венци, бавно зарастване на рани и лесно получаване на контузии. Тъй като витамин В12 е важен за производството на червените кръвни телца, дефицитът му причинява анемия. Витамин D е важен за здравето на костите, затова неговият недостиг води до чупливост на костите.Лечение на дефицита на витамини

Балансираната диета може да предпази от дефицит на повечето витамини. Ако следвате диета, ограничаваща приема на определени вещества или е установено, че имате проблеми с абсорбирането, хранителните добавки, съдържащи витамини, ще са от полза за лечението на дефицита и предпазване от повторната му поява.

Повечето витамини под формата на хранителни добавки се приемат през устата, въпреки че някои, като витамин В12, в повечето случаи се препоръчва да се инжектират. Бременните и кърмачките също може да се наложи да приемат допълнително витамини (вкл. за новороденото), но това трябва да става само след консултация с техния лекар.Добави коментар